KINDERDIJK – Maritiem vakblad De Schuttevaer heeft deze week een achtergrondverhaal gepubliceerd over scheepsbouwer IHC uit kinderdijk. In het verhaal wordt geanalyseerd waarom het in de afgelopen jaren steeds slechter ging bij het bedrijf. “Scheepsbouwer Royal IHC glijdt steeds verder de helling af. De vaart is erin gekomen toen de blauwe boorden de laan uit werden gestuurd en de witte boorden de kantoren vulden,” concludeert de nieuwssite.

In een openhartig interview vertelt ondernemingsraad-voorzitter Martijn van de Beurcht wat er misging en hoe hij de toekomst ziet. Hij vertelt onder meer over hoe IHC kennis de laan heeft uitgestuurd en hoe het daarna volledig is misgegaan met bijvoorbeeld bouwproject Spartacus.

Verder deelt Van de Beurcht zijn zorgen over een corruptiezaak in Brazilië, waarbij IHC als verdachte in beeld is. Mocht IHC schuldig zijn, vreest de ondernemingsraad-voorzitter dat dat het einde zal zijn van de scheepsbouwer, die dit jaar nog net op tijd door de overheid gered kon worden middels een kapitaalinjectie.

Het verhaal over IHC vindt veel herkenning bij werknemers en oud-werknemers van het bedrijf. Via sociale media laten zij weten zich vooral te herkennen in het verhaal dat er steeds meer ‘hoge heren’ toetraden binnen het bedrijf en dat steeds meer ‘grondpersoneel’ met vakkennis de laan is uitgestuurd, waardoor nu onnodig veel fouten zijn gemaakt en er specifieke kennis ontbreekt. Eén van hen schrijft: “We hebben er vaak wat van gezegd. Maar er is inderdaad niet naar geluisterd. Ik hoop ook dat IHC het te boven komt, maar het corruptieschandaal zal niet meehelpen. Schoften zijn het. En dan tegen ons zeggen in de kantine: “mannen schouders er onder”.”  Een ander meldt: “Klopt precies. Tien jaar geleden zag je alleen nog maar mensen met overalls in de kantine. Tegenwoordig alleen nog maar pakken en stropdassen. De leiding is uit het oog verloren dat in de scheepshal het geld wordt verdiend.” Een huidig werknemer meldt: “Het gaat even duren, maar we gaan er weer bovenop komen. Het komt goed.”

Het volledige verhaal over scheepsbouwer IHC is te lezen via

https://www.schuttevaer.nl/nieuws/actueel/2020/12/24/or-voorzitter-ihc-had-niet-moeten-luisteren-naar-mckinsey/