ALBLASSERDAM – De politie heeft dinsdagochtend 15 december 2020 fietsers, die zonder licht over de Dam in Alblasserdam reden, een waarschuwing gegeven. De controle vond plaats op de kruising bij de brandweerkazerne; de kruising waar regelmatig fietsers over het hoofd worden gezien door automobilisten. Fietsers die zonder licht reden, ontvingen een set lampjes, om zodoende alsnog zichtbaar deel te nemen aan het verkeer.

Duizend lampjes
Politieman Floor Verweij vertelt: “Van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland hebben we dit jaar weer duizend lampjes gekregen om uit te delen bij controles op fietsverlichting. De lampjes zijn bedoeld voor mensen die een prent of waarschuwing hebben gekregen en dan eigenlijk lopend verder zouden moeten. Maar mensen zonder verlichting, over de dijk laten lopen, vinden we natuurlijk ook niets. Daarom krijgt men deze lampjes.”

Thuiskomertje
Verweij, die inmiddels ruim 47 jaar bij de politie werkt en uit ervaring weet welke nare gevolgen het kan hebben als fietsers niet tijdig worden opgemerkt, benadrukt dat de lampjes die uitgedeeld worden, niet bedoeld zijn voor permanent gebruik. “Het zijn echt thuiskomertjes. Het is niet de bedoeling dat men hier een tijd mee blijft rijden, want na een maand zijn het ongeveer waxinelichtjes en vallen ze nauwelijks op. We verwachten dat de lampjes thuis direct worden vervangen voor goede fietsverlichting.”