KINDERDIJK – De molens van Kinderdijk staan woensdag 11 november 2020 in de rouwstand. Molenaar Peter Paul Klapwijk meldt op zijn Instagram-account dat dit wordt gedaan vanwege het overlijden van Henk Bronkhorst, die vorige week op 67-jarige leeftijd is overleden en vandaag wordt begraven.  Bronkhorst, die in Sliedrecht woonde, was jarenlang actief voor de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. 23 jaar geleden was hij nauw betrokken bij de aanvraag om de molens van Kinderdijk op de werelderfgoedlijst te krijgen. Hij moest vooral veel bewijsmateriaal verzamelen.

“We hebben een hele kist vol rapporten en documenten opgestuurd naar Unesco. Ze werden beoordeeld op diverse waarden om te kijken of Kinderdijk belangrijk genoeg was om de status te krijgen”, vertelde Bronkhorst drie jaar geleden aan RTV Rijnmond tijdens het twintig jarig bestaan van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

De rouwstand van een molen houdt in dat de onderste wiek voorbij de molen staat. Dit symboliseert dat iets ‘voorbij’ is.