ALBLASSERDAM – Ruud Boele uit Nieuw-Lekkerland is afgelopen week op 72-jarige leeftijd overleden. De heer Boele was in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland een bekende verschijning. Vanaf het jaar 2000 was hij voorzitter van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) in Alblasserdam.

De historische vereniging laat weten: “Ruud is in de afgelopen decennia voor de vereniging van onschatbare waarde geweest. Hij liet geen gelegenheid onbenut om de HVWA te promoten. Hierbij maakte hij dankbaar gebruik van zijn bijzonder uitgebreide netwerk. Ruud kende iedereen en iedereen kende Ruud. Bij de aankoop van het verenigingsgebouw aan het Cortgene 3 in Alblasserdam heeft Ruud een belangrijke rol gespeeld en dan met name bij de fondsenwerving om de droom van onze vereniging te kunnen realiseren. Zijn aimabele karakter zorgde ervoor dat vrijwel niemand zijn verzoek om een bijdrage kon weigeren.”

Lid
Daarnaast deed hij zijn uiterste best om iedereen, die hij tijdens welke gelegenheid dan ook ontmoette, lid te maken van zijn HVWA. Hetzelfde gold voor ondernemers, die hij maar al te graag Vriend van de HVWA wilde maken. De Vriendenkring groeide in de afgelopen jaren uit tot een belangrijke steun voor de vereniging. Ook het verkrijgen van eenmalige bijdragen voor projecten was hem op het lijf geschreven.

Kloosterrein
Ruud zijn laatste grote wapenfeit dateert van afgelopen zomer. Hij nodigde, toen hij al ernstig ziek was, de projectontwikkelaar van het woningbouwplan aan de Noord uit in ‘Cortgene 3’. Hij legde haar uit dat de naam Mercon-Kloosterrein écht niet kon. Vanuit zijn historisch besef wilde hij de naam Kloos in de verschillende onderdelen van het project zoveel mogelijk terug laten komen. Zijn standpunt werd door de projectontwikkelaar volledig overgenomen, hetgeen hem veel voldoening gaf.

Duizendpoot
Verder meldt de historische vereniging: “Ruud was een echte duizendpoot. Met veel plezier stuurde hij op de donderdagmorgen de klusploeg aan. Samen aan het werk om het pand in optimale conditie te houden, maar ook tijd voor koffie en een praatje. Hij was een warm mens, met veel belangstelling voor en empathie met de mensen om zich heen. Ruud zat altijd vol plannen en had daarbij soms de neiging om ‘voor de muziek uit te lopen’. Teruggefloten wordend was hij sportief genoeg om zonder morren te accepteren dat we hem daarop aanspraken. Wat Ruud daarnaast voor onze vereniging betekend heeft is te veel om op te noemen. Een ding is zeker: we gaan hem ontzettend missen. Zijn echtgenote Maria, kinderen, kleinkinderen en verdere familie wensen we heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.”

Nieuwjaarsduik
De heer Boele was ook een bekende verschijning bij de Nieuwjaarsduik van de Wiekslag in Alblasserdam. Ieder jaar kwam hij naar het Damdorp om een duik in het ijskoude water te nemen. Verder nam hij ook deel aan de ‘kroostocht’ van de Wiekslag.

Ruud Boele wordt aanstaande woensdag gecremeerd. In verband met alle maatregelen rondom het coronavirus, is het aantal mensen dat erbij aanwezig mag zijn beperkt.

Statement Wiekslag
Ruud was van 1981 tot 1987 voorzitter van Wiekslag. Ruud heeft echter veel meer gedaan dan het voorzitterschap. Hij was al lid van de voorloper Van Wiekslag, Lammetjeswiel, was trainer van Veno uit Nieuw Lekkerland, speler van heren 1, oprichter van het wiekslag clubblad, organisator van trainingsweekenden en nog veel en veel meer. Ook is Ruud altijd betrokken gebleven bij Wiekslag, waar hij af en toe zijn neus nog om de hoek stak. Zo zagen we hem bij de Nieuwjaarsreceptie, maar ook bij de jaarlijkse Kroostochten in augustus. De laatste tocht, ik denk dat dit 2018 was, zwom hij de tocht van 4,5 kilometer op 70 jarige leeftijd nog helemaal uit, om vervolgens bij de borrel weer een aantal heerlijke anekdotes te vertellen. Ruud was graag onder de mensen en zijn betrokkenheid bij Wiekslag, de historische vereniging was zeer zichtbaar. Zijn clubblad met het maandelijkse commentaar in zijn column ‘G.B.J. Floeper was voor Ruud een heerlijke uitlaatklep. Zo’n clubblad werd door een redactie team geschreven en bij Ruud op zolder werden de gestencilde bladen werden ingelopen, voorzien van zo’n mooie bruin gele kaft. Zoals de familie op de rouwkaart schreef, is dit precies het beeld wat hij bij onze club heeft achtergelaten: een markante, inspirerende persoonlijkheid en als een man met humor, die hield van gezelligheid. Wij wensen de familie veel sterkte met dit verlies maar zullen geregeld met plezier terugdenken aan Ruud. Namens bestuur Wiekslag, Ronald Zijderveld.