ALBLASSERDAM – Een Alblasserdammer, die positief getest was op corona, is overleden. Dat blijkt uit de nieuwe overheidscijfers. Het totaalaantal overledenen van Alblasserdammers mèt COVID-19 staat daarmee officieel op zes. Wie van deze mensen aan corona en wie met corona is overleden, is niet bekend. Dat is in volgens de GGD in veel gevallen ook niet eenvoudig vast te stellen. Verder zijn er 87 Alblasserdammers in de afgelopen zeven dagen positief getest op het virus.

Daarmee staat het totaal aantal positief geteste Damdorpers op 411. Dit komt neer op ongeveer twee procent van het dorp. Over het aantal ziekenhuisopnames is verwarring ontstaan. Officieel staat dit aantal nog steeds op elf, maar diverse dorpsbewoners melden dat in de afgelopen weken ieder geval één vrouw van 30 jaar oud is opgenomen in het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht en één man is opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Verder laat iemand uit Alblasserdam weten: “Dat ene statistiekje van besmette Alblasserdammers, daar zit mijn man ook bij…. En ja hij is heel erg ziek en nee, hij is geen dor hout en heeft geen onderliggend lijden. Een gezonde vent, half 40, sport 5/6x per week en is zelden ziek.” Aanleiding voor deze verklaring is het feit dat bij ieder bericht over het coronavirus reacties worden geplaatst, waarbij vraagtekens worden geplaatst bij de ernst van het virus. Die reacties lijken deels in de hand te worden gewerkt door ontbrekende informatie vanuit de overheid. Voor de Alblasserdamse cijfers is bijvoorbeeld nog steeds niet bekend hoe het (gemiddeld) met de positief geteste personen gaat, hoe oud zij zijn en hoeveel er exact in het ziekenhuis liggen. Ook ontbreekt de informatie over waar die 411 mensen besmet zijn geraakt.

Arts-microbioloog Inge Huijskens legde eerder deze maand aan het AD uit dat de cijfers van het ziekenhuis over ziekenhuisopnamen verschillen met die van het RIVM vanwege privacywetgeving. “Wij geven het wel aan de GGD door als er iemand bij ons op de spoedeisende hulp positief getest wordt op Covid-19, maar of diegene wel of niet wordt opgenomen mogen wij niet melden. Dat is patiëntinformatie. Dat maakt het ingewikkeld,” aldus Huijskens.

Verder meldt de GGD dat door een technische fout 375 positieve uitslagen nog niet zijn verwerkt in de gegevens. De verwachting is dat deze cijfers tussen vandaag, vrijdag 23 oktober, en zondag worden toegevoegd.

De GGD meldt:
Sinds 14 oktober kan iedereen die bij de GGD getest is zijn/haar positieve uitslag online inzien. De meldingen worden ingelezen door een systeem dat positieve uitslagen, nadat de uitslag door de geteste persoon online is ingezien, ook doorzet naar de GGD.

Bij een paar GGD’en is dit door een technisch probleem niet goed verlopen. Dit geldt ook voor het doorzetten van de meldingen naar de GGD ZHZ.

Gebleken is dat het systeem in de eerste dagen (na 14 oktober) niet goed heeft gewerkt. Hierdoor zijn 375 positief geteste personen uit de regio ZHZ niet in het overzicht van de GGD en van het RIVM verwerkt. Het bron- en contactonderzoek is voor een aantal mensen later opgestart dan wenselijk. De GGD ZHZ is bezig met een inhaalslag voor wat betreft het uitvoeren van de bron- en contactonderzoeken.

Daarnaast is landelijk ondersteuning ingezet om het bron- en contactonderzoek uit te voeren. De verwachting is dat de achterstand uiterlijk zondag is ingelopen. Inmiddels is het probleem opgelost. In het overzicht van aanstaande vrijdag  zullen de eerder positief geteste personen worden toegevoegd.

Hierdoor kan de indruk ontstaan dat er in de afgelopen week sprake is van een toename van het aantal besmette personen. Dit is niet het geval maar van een stabilisatie van het aantal besmettingen is (nog) geen sprake.