KINDERDIJK – Museummolen Nederwaard en het Wisboomgemaal in Kinderdijk zijn deze week in de avonden blauw uitgelicht. Dit heeft te maken met het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN) en daarmee dus ook Unesco, dat een gespecialiseerde organisatie is van de VN. De blauwe lampen branden in Kinderdijk tussen 19.00 en 22.30 uur.

De Verenigde Naties werden, net na de Tweede Wereldoorlog, op 24 oktober 1945 opgericht. Het idee erachter was onder meer dat landen zich gezamenlijk zouden inzetten voor vrede, veiligheid en mensenrechten. De huiskleur van de Verenigde Naties is blauw. Dat is onder meer te zien aan de helmen van de militairen die in de VN-vredesmacht dienen.

Vanwege het jubileum kleuren verschillende gebouwen in Nederland deze week ook blauw. Behalve de molen en het gemaal in Kinderdijk zijn onder meer ook de Van Nellefabriek in Rotterdam, Slot Loevestein en het Eye Filmmuseum in Amsterdam blauw verlicht.

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk laat weten het een mooi moment te vinden om stil te staan bij de inspanningen wereldwijd voor een vreedzame en duurzame samenleving vandaag de dag, in het verleden en de toekomst.