ALBLASSERDAM – De vrijwilligers Melody Veen (15), Peter van der Spoel, Suëda Uysal (11) hebben deze week een prijs gewonnen met hun vrijwilligerswerk. Naast persoonlijke vrijwilligersprijzen werden ook projectprijzen uitgereikt voor Alblasserdamse organisaties die eerder dit jaar een project of idee hadden ingediend.

In februari gaven diverse organisaties al een korte presentatie aan de jury en de uitslag daarvan was bepalend voor de prijsuitreiking. De eerste prijs van € 750,- werd gewonnen door Stichting Avond 4 Daagse, de tweede prijs van € 250,- ging naar het Troostdekentje en de derde prijs van € 150,- ging naar Eet Mee Club Alblasserdam.

Vrijwilligersprijzen uitgereikt
Op vrijdag 16 oktober 2020 vonden de prijsuitreikingen voor vrijwilliger van het jaar en vrijwilliger van de toekomst, in gepaste vorm, plaats op het kantoor van Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA). Ieder jaar organiseert de SWA, namens de gemeente, een Vrijwilligers Event in Alblasserdam rondom NL Doet. Dit jaar heeft dat event niet plaats kunnen vinden als gevolg van de coronamaatregelen.

Zwerfvuil
Peter van der Spoel mag zich Vrijwilliger van het Jaar noemen. Peter besloot eind 2018 wat aan het zwerfafval te doen in Alblasserdam. Door een knie-operatie moest hij wandelend revalideren en zo kwam hij op het idee om tot actie over te gaan. Om de drie maanden staat er een schoonmaakactie in Alblasserdam gepland. Zijn initiatief is inmiddels omarmd door vele vrijwilligers en sponsoren en groeit uit tot een steeds groter wordende groep. Er wordt door vrijwilligers inmiddels ook op andere dagen zwerfvuil opgeruimd.

Vrijwilligster van de toekomst
Verder mag Melody Veen, 15 jaar, zich dit jaar Vrijwilligster van de Toekomst noemen. Melody werd thuis in de voortuin verrast en in het zonnetje gezet. Het was een wat aparte prijsuitreiking maar daarom net zo bijzonder en zeer verrassend, Melody zit namelijk nog in quarantaine maar gelukkig gaat het goed met haar. Het vrijwilligerswerk is Melody met de paplepel ingegoten door haar ouders. Zij ging al vanaf jongs af aan mee naar Jeugdland en is daar altijd blijven helpen toen ze er zelf te groot voor werd. Haar favoriete hoek was de schminkhoek, waarna de kinderen met een mooie schmink-tattoo naar huis gingen. Alweer enige tijd schrijft ze, net als haar vader, maandelijks voor de Kantlijn. In het Kinderhoekie beschrijft ze vaak een leuk knutselwerkje en regelt ze ook het onderdeel ‘mijn huisdier en ik’ waarin iedere maand een ander kind zijn of haar huisdier showt.

Jongste vrijwilliger
Suëda Uysal, 11 jaar, had dit jaar een extra prijsje gewonnen, namelijk die van Jongste vrijwilliger in Alblasserdam. Aangezien zij zich net als Melody al op zo’n jonge leeftijd vrijwillig inzet voor de Speeltuinvereniging en ook haar moeder een zeer betrokken vrijwilligster is bij de Speeltuinvereniging.  Suëda is 1x per maand betrokken bij de knutselclub, geeft les in het maken van een knutselwerkje, bereidt alles voor en zet alles klaar. Dankzij haar inzet lopen de knutselavondjes op rolletjes.

Links Melody Veen, rechtsboven vrijwilligers van de Avondvierdaagse Alblasserdam, rechtsonder Peter van der Spoel.