ALBLASSERDAM – Een paar duizend mensen uit Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas krijgen donderdag 15 oktober 2020 een griepvaccinatie in sporthal Molenzicht in Alblasserdam. De actie werd opgezet door de huisartsen uit gezondheidscentrum Dok11. Meer dan 4000 mensen zijn uitgenodigd om de griepprik te halen. De eerste inschatting is dat 80 à 90 procent gehoor geeft aan de oproep.

Judith Zuijderhoudt-Amkreutz, praktijkmanager bij huisartsenpraktijk Den Hartog, heeft samen met Liesbeth Rijsdijk en Sabine de Wit een werkgroep gevormd en heeft zich in de afgelopen tijd bezig gehouden met de organisatie. Judith vertelt: “Iedereen boven de zestig jaar en mensen met een medische indicatie zijn opgeroepen om vandaag langs te komen. De vaccins worden gezet door doktersassistenten, praktijkondersteuners en artsen.”

Sporthal
Normaal gesproken worden de vaccinaties gedaan in Dok11, maar vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus, werd besloten uit te wijken naar een groter pand. Judith: “De gemeente Alblasserdam heeft de sporthal ter beschikking gesteld en heeft gezorgd voor verkeersregelaars. De gemeente heeft echt ontzettend fijn meegedacht.”

Mondkapje
Tijdens het in en uitlopen werden mensen geattendeerd om anderhalve meter afstand van elkaar te houden en in ieder geval binnen in de sporthal een mondkapje te dragen.

Samenstelling
De eerste inschatting is dat er meer mensen dan andere jaren langs komen om de prik te halen. In het hele land krijgen ongeveer 6 miljoen mensen een uitnodiging om de jaarlijkse griepprik te halen. Judith legt uit: “Het gaat om een nationaal griepvaccinatieprogramma vanuit de overheid. Op de website van de SNPG kunnen mensen meer informatie vinden over bijvoorbeeld de samenstelling van de prik. www.snpg.nl.”

Griepprik
Op de website van het RIVM is te lezen: “Het griepvirus veroorzaakt griep. Als mensen de griepprik krijgen, dan reageert het lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat mensen alsnog griep krijgen. De griepprik zorgt er dan wel voor dat men minder ernstig ziek wordt.”

Mevrouw Van der Koogh – Duurentijdt was één van de vele ouderen die langskwamen voor de vaccinatie.