ALBLASSERDAM – De figuren uit kunstwerk De Klinkers op de Dam in Alblasserdam ‘werken’ sinds woensdag 14 oktober 2020 met mondkapjes op. De grap linkt naar het landelijke advies om in publieke binnenruimtes mondkapjes te dragen, in verband met de bestrijding het coronavirus. De beeldengroep De Klinkers werd in april 1986 geschonken door de Rabobank aan de Alblasserdamse gemeenschap. De beeldengroep, vervaardigd door beeldhouwer Marcus Ravenswaaij uit Hoogblokland, stond eerst bij het Makado en is later verplaatst naar de Dam.

Het bronzen kunstwerk geeft aan hoe vroeger, in de periode 1869-1947, stalen schepen werden geklonken. Voor 1869 werd in hout geconstrueerd en na 1947 werden schepen gelast. In Nederland begint het gebruik van ijzer bij de bouw van schepen na het jaar 1869; het jaar van de opening van het Suez-kanaal. Reders in Alblasserdam en Kinderdijk hebben dan de grootste koopvaardijvloot van het land.

Het maken van klinkverbindingen gebeurde vooral in het begin met minstens vier man. De eerste is de nagelheter, de tweede man is de tegenhouder of aanhouder, terwijl de derde en vierde man de klinkers en ponser zijn.