ALBLASSERDAM – De opgang bij de Nedersassen in Alblasserdam, richting het Cortgene, wordt voorlopig niet aangepast. Het idee was om de hellingshoek aan te passen, zodat ook minder mobiele mensen bovenaan en op die manier bij de bibliotheek in het gemeentehuis zouden kunnen komen, maar alle opties om de opgang aan te passen; zijn vele malen duurder dan begroot. In de gemeenteraadscommissie van Alblasserdam hebben diverse politieke partijen hier hun ongenoegen over uitgesproken. “Wij zijn chagrijnig. We hebben nu 52K (52.000 euro, red.) uitgegeven en we hebben niks. Misschien hadden we wat minder oud ijzer in de grond moeten liggen of wat minder waterspeeltjes moeten fabriceren,” merkte VVD’er Herman Verweij op. En Bart-Jan Poirot van de ChristenUnie versprak zich bewust met “De afgang… sorry opgang bij de Nedersassen…”.

Verhuizing bibliotheek
Twee jaar geleden werd uitgebreid gediscussieerd over de wenselijkheid van de verhuizing van de bibliotheek naar het vernieuwde gemeentehuis in Alblasserdam. Behalve de bibliotheek en de gemeente zag bijna niemand heil in het verhuisplan. Vanuit het dorp werden protesten aangetekend. Eén van de belangrijkste bezwaren was de verminderde bereikbaarheid van de bibliotheek op de nieuwe locatie. Het gemeentehuis staat namelijk een stuk hoger dan de oude bibliotheek op het Wilgenplein. Dit houdt in dat ook ouderen de dijk moeten ‘beklimmen’ om bij het gemeentehuis te komen. Afgesproken werd dat er 250.000 beschikbaar zou komen om Nedersassen via een zig-zagpad opnieuw in te richten en daarnaast de Wijkhopper vanaf februari 2020 in te zetten om daarmee de bereikbaarheid te waarborgen.

Onderzoek
In de afgelopen periode is onderzocht hoe de opgang bij de Nedersassen zo gemaakt kan worden, dat deze ook te nemen is door bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of scootmobiel. Tijdens het onderzoek bleek echter dat er veel meer geld nodig is om tot een redelijke oplossing te komen. In de grond is namelijk een zware loodverontreiniging en een lichtere zinkverontreiniging aangetroffen. Daarnaast blijkt de grond te slap te zijn, wat inhoudt dat binnen vijf à tien jaar alweer zo’n grote zetting van grond plaats zal vinden, dat nieuwe maatregelen nodig zijn. Als alternatief is verder nog gekeken naar bijvoorbeeld een brug. De kosten daarvan komen neer op 770.000 euro en dat ligt ver boven het beschikbaar gestelde krediet. Het voorstel van het college is om het project te stoppen en alleen een kleine aanpassing in het straatwerk te maken. De voorbereidingen en het onderzoek hebben tot nu toe 52.000 euro gekost. De volledige raadsinformatiebrief hierover is hier te downloaden.

Belofte
Diverse commissieleden van de Alblasserdamse gemeenteraad hebben aangegeven niet blij te zijn met de inhoud van de raadsinformatiebrief. Arco Strop van het CDA herinnerde het college eraan dat er een belofte is gedaan om een goede opgang te maken, omdat de huidige opgang voor iemand in een rolstoel een onmogelijkheid is.

Een ontiegelijke hoop geld
Herman Verweij van de VVD vervolgde: “Wij hebben als VVD destijds niet voor niets een scheiding voorgesteld in de kredieten voor het plein en het gemeentehuis. Straks hebben een mooi huis en een mooi plein, maar een belangrijke toegang daar naartoe kan niet gemaakt worden. Wij zijn chagrijnig. We hebben nu 52K (52.000 euro, red.) uitgegeven en we hebben niks. Als we alsnog een goede opgang willen, gaat dat een ontiegelijke hoop geld extra kosten.”

Oud ijzer en waterspeeltjes
Verweij vervolgde: “Misschien hadden we iets minder oud ijzer in de grond moeten leggen (doelend op de roestkleurige plantenbakken op het Raadhuisplein) of hadden we wat minder waterspeeltjes moeten fabriceren. Ik zeg dit bewust op een nare manier, maar het is wel dat je dan met elkaar de keuze maakt. Je hebt maar één keer geld uit te geven. Als je dan alles state of the art wilt en je komt dan tot de ontdekking dat je iets basaals als de opgang van de Nedersassen niet kunt betalen, anders dan daar additioneel nog meer geld tegenaan te gooien, denk ik dat je jezelf in de vingers hebt gesneden.”

Afgang
Bart-Jan Poirot van de ChristenUnie vroeg zich af of er wellicht nog andere manieren zijn om de bereikbaarheid van het gemeentehuis en daarmee de bibliotheek te vergroten. Poirot begon met: “De afgang Nedersassen… sorry opgang Nedersassen… Het goed bereikbaar houden van de bibliotheek was een voorwaarde. De verhuizing van de bibliotheek draaien we nu niet meer terug, maar we zitten nu wel met een groep Alblasserdammers waarvoor de bibliotheek nu minder goed bereikbaar is. Het oorspronkelijke plan van verbetering bestond uit opgang Nedersassen en de wijkhopper. Misschien zijn er andere mogelijkheden om de bereikbaarheid te verbeteren. Bijvoorbeeld via de opgang via de Zeevaartschoollaan.”

Een vraag
Remco de Boer van de D66 had maar één vraag. “We hebben met stijgende verbazing kennisgenomen van de brief. We hebben één vraag: hoe nu verder?”

Niet verantwoord
De SGP bij monde van Harrold van Vliet zei het college te steunen in het plan te stoppen met het aanpassen van de opgang. “Het is niet verantwoord om drie keer zoveel geld uit te gaan geven als is begroot.”

Kleine aanpassing hellingbaan
Wethouder Arjan Kraijo gaf aan dat het chagrijn bij diverse partijen ook aanwezig was bij het college. “Het aan aanvankelijke optimisme is geen waarheid geworden. We kunnen nog kijken of er nog budget over is vanuit het gemeentehuis en het plein. Dat is dan aan de raad. Weet wel dat de financiële situatie van de gemeente Alblasserdam niet heel rooskleurig is. Het voorstel vanuit het college is om het project te stoppen. En alleen voor 22.500 euro de hellingbaan om te draaien. Die aanpassing is realistisch en haalbaar op korte termijn.”

Volgens wethouder Kraijo zijn er momenteel geen signalen vanuit het dorp dat mensen niet bij het gemeentehuis kunnen komen. “Ons beeld is dat ook ouderen en mindervaliden er wel komen.”