ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft woensdag 7 oktober 2020 drie videoboodschappen online laten zetten. Eén voor volwassenen, één voor jongeren en één voor kinderen. Op de beelden is de burgemeester te zien met een mondkapje voor zijn neus en mond. “We moeten er samen aan werken om het virus de kop in te drukken. In één week tijd kwamen er 57 besmettingen bij in Alblasserdam. Alblasserdam is de snelle stijger in de regio en een snelle stijger in het land, naar verhouding. Samen moeten we voor elkaar maatregelen nemen. ‘Samen sterk tegen corona’ is nu echt het motto. We willen geen tweede lockdown,” vertelt Paans.

Verder zegt de burgemeester: “U zult zich afvragen: moet ik plekken mijden? Zijn er plekken waar ik mee risico loop? Dat kunnen we eigenlijk ook niet zeggen. Besmettingen zijn nog niet te herleiden naar specifieke plekken. 200 geregistreerde besmettingen inmiddels op 20.000 inwoners. Op een paar families en samenwerkende collega’s na net zoveel plekken. Maar dus niet in grote gebundelde getallen. Niet in kroegen, niet in restaurants, niet in kerken. Het kan gebeuren op de sportvereniging, in een kerk, bij de huisarts, in de bibliotheek. Logisch dat u daar vragen over heeft. Het valt of staat met de maatregelen. Uw handen stukwassen, hygiënemaatregelen in acht nemen, thuis blijven bij klachten, 1,5 meter afstand houden en ja ook dat mondkapje. Een mondkapje dat ook ik inmiddels draag in het gemeentehuis. We kunnen met ieder klein beetje een bijdrage leveren aan het de kop indrukken van het coronavirus. We willen geen tweede lockdown. Ons eigen gedrag maakt het verschil.”

Verder betoogt Paans: “Niet naar elkaar wijzen, mensen. Dat heeft geen zin. Laten we samen de problemen oplossen. Neem de maatregelen in acht. Afstand houden blijft belangrijk. Nog belangrijker dan dat mondkapje. Maar ja: ik draag hem ook. En wie weet komt er wel iets moois uit naar voren. Wie weet zijn er ondernemers die mooie mondkapjes op de markt brengen en dat we uiteindelijk een mondkapjes-challenge in Alblasserdam kunnen krijgen. #mondkapjesAlblasserdam dat zou toch een mooie trending topic zijn? Ik wens ons toe dat we door zo’n hashtag veel aandacht besteden aan de maatregelen die nodig zijn. Doe het voor jezelf, maar nog belangrijker: doe het voor je familie, voor je buren, voor je vrienden. Samen voor elkaar, tegen corona.”

De filmpjes zijn hieronder te bekijken.