Update: de vijf opgepakte jongens zijn zaterdagmiddag heengezonden. De zaak is geseponeerd. Meer informatie daarover is te vinden in dit artikel.

ALBLASSERDAM – De politie heeft vrijdagavond 2 oktober 2020 vijf minderjarige jongens aangehouden in Alblasserdam op verdenking van ‘openbare geweldpleging’. Halverwege de avond werd er weer een ruit van een bushokje vernield. Ditmaal die van de abri aan de Vondellaan ter hoogte van de Jacob Catsstraat in Alblasserdam.

De vijf minderjarige jongens werden opgepakt op het speelterrein achter de Roemer Visscherstraat. De eerste drie verdachten werden met een busje weggebracht naar het politiebureau en de andere twee verdachten zijn niet veel later ook naar het bureau gebracht. De ouders van de verdachten worden op de hoogte gebracht.

In het Damdorp vinden al wekenlang ieder weekend vernielingen plaats. Vrijdagavond zette de politie extra in, met onder meer agenten in burger, om de slopers te kunnen pakken.

Doorn in het oog
Burgemeester Jaap Paans sprak eerder deze week zijn ongenoegen al uit over de slooptochten door het dorp. Hij zei tijdens de gemeenteraadsvergadering: “Ik maak met politie en toezichthouders echt werk van het achterhalen van de daders die een spoor van vernielingen achterlaten. Het is mij een doorn in het oog. Ik roep burgers op om extra oplettend te zijn.” Verder vertelde Paans dat er één persoon uit een naburige gemeente zichzelf bij de politie heeft gemeld na een vernieling in Alblasserdam. Tot slot zei de burgemeester dat ook in omliggende gemeente vernielingen zijn gepleegd en dat dit een ‘grote zorg’ is voor de politie van Drechtsteden Buiten.

Vernielingen
Zaterdag 26 september 2020 werden er in de nacht auto’s bekrast in de Krabbescheer en de Blokweerweg. Een week eerder werd in de Krabbescheer ook al een auto bekrast. Verder werd in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 september 2020 een ruit van een bushokje langs de Plantageweg in Alblasserdam kapot gegooid met een steen.  Verder moesten ruiten van de Elthetokerk aan de Blokweerweg eraan ‘geloven’.

Brug
In de afgelopen weken zijn er ieder weekeinde vernielingen gepleegd. In de nacht van zaterdag op zondag 20 september 2020 zijn in Alblasserdam objecten in de openbare ruimte vernield. Toen moest een brugleuning in Park Huis te Kinderdijk, een verkeersbord en prullenbakken langs de Van Hogendorpweg en een afsluithek in de Willem Dreeshof eraan geloven. Drie weken geleden sneuvelde een bushokje, werd er met planten en fietsen gegooid langs de Van Eesterensingel en zat men aan auto’s in de Groen van Prinstererstraat.

Vier weken geleden werd in het weekeinde een bus die geparkeerd stond nabij de papaverstraat / Van Eesterensingel bekrast. En een ruime maand geleden werden zwembaden langs de Van Eesterensingel kapot gesneden. Verder werd een ruit van een bushokje aan de Plantageweg kapot gegooid met een stoeptegel en werd er een band van een auto lek gestoken in de Papaverstraat.

Mensen die tips hebben over de de vernielingen, kunnen bij de politie terecht via het telefoonnummer 0900-8844.