ALBLASSERDAM – Een 28-jarige man uit Den Haag heeft dinsdag 29 september 2020 enkele uren klem gelegen in een kruipruimte onder een woning aan de Beuklaan in Alblasserdam. De man was samen met een collega bezig met het ophogen van verzakte kruipruimtes onder de woningen. De twintiger kroop via het ene huis, onder een funderingsbalk door naar de volgende woning. Op dat moment ging het mis: er zakte een deel van het zand bij de hoekwoning weg, waardoor de man met zijn hoofd onder de woning van het hoekhuis lag en met zijn benen bij het huis ernaast.

Specialistische hulp
Het lukte de man niet om veilig los te komen. De brandweer kwam rond 09.15 uur ter plaatse voor hulp. Als snel bleek dat er specialistische hulp nodig was om de man te bevrijden. Het Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van de brandweer uit Alphen aan den Rijn werd gealarmeerd. Dit team kwam onder begeleiding van vijf politiemotoren met spoed ter plaatse.

Zuigwagen
Intussen kwamen ook een ambulance, officieren van dienst van de brandweer en de ambulancedienst en de USAR naar Alblasserdam voor extra hulp. Verder was er een zuigwagen, voor het wegzuigen van grond en zand.

Plan A
Er werden een Plan A en een Plan B opgesteld. Plan A was om via de achterzijde van de woning een groot gat te maken, om via die zijde, onder de fundering door, bij de man terecht te komen. Plan B was een gat hakken en zagen in de vloer van de woning. De spullen hiervoor werden alvast in gereedheid gebracht.

Ongedeerd
Rond 12.15 uur slaagde men erin om de bouwvakker via het gat aan de achterzijde boven de grond te krijgen. De man is nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Hij is ongedeerd gebleven.

Na afloop hebben alle hulpverleners, in het bijzijn van de betreffende bouwvakker, op het terrein achter de woningen gedebriefd.

Foto’s: Esther Lieben en Peter Stam.