ALBLASSERDAM – Zaterdagavond 26 september 2020 is op de A15 ter hoogte van Alblasserdam een ree aangereden. Het dier liep ter hoogte van de toerit van de snelweg richting Rotterdam toen het werd geraakt. De politie en de valwildcoördinator van Wild Beheer Eenheid Alblasserwaard-West werden gewaarschuwd. De ree was na de aanrijding in de berm terecht gekomen. Daar lag het dier eerst trappelend op de grond lag en later bleef het tien minuten stil liggen.

Plotseling sprong de ree op en vluchtte het struikgewas in. De valwildcoördinator kwam, net nadat de ree het struikgewas in vluchtte, ter plaatse. Direct heeft hij een nazoekteam met een getrainde hond en hondengeleider gebeld om het dier op te sporen.  Na een korte inspectie in de directe omgeving is er besloten de ‘nazoek’, zoals dat in vaktaal heet, voort te zetten bij het eerste daglicht.

Zondagochtend om 07.30 uur verzamelden zich de valwildcoördinator met kogelgeweer, het nazoekteam en de boswachter van Staatsbosbeheer bij het Alblasserbos bij Alblasserdam. De valwildcoördinator was gewapend om de ree, als deze zwaargewond zou zijn, direct uit zijn lijden te verlossen. Zodra de hond werd ingezet ging de neus aan de grond en begon een ongeveer twee kilometer durende speurtocht.

Na de aanrijding is de ree gevlucht en is later toch weer in de buurt van de plaats van de aanrijding teruggekeerd. Daar sprong het dier op, sprong gracieus over twee vangrails de weg over richting het bos. Ook daar werd de zoektocht voortgezet. Het dier waadde door een sloot en voegde zich daar bij twee wachtende soortgenoten. Door de ervaring van de zoekende heren, konden zij zien dat afschieten niet nodig bleek. De ree heeft waarschijnlijk wat blauwe plekken overgehouden aan zijn avontuur, zo luidde hun conclusie.