ALBLASSERDAM – In de Waalsmondelaan in Alblasserdam is zaterdag 26 september 2020 buurthuis De Pion geopend en in gebruik genomen. Het naambord boven de deur van het voormalig kerkgebouw, werd onthuld door burgemeester Jaap Paans. De burgervader sprak lovende woorden over het initiatief. “Het openen van een buurthuis in deze tijd van een coronapandemie is van extra betekenis. Diaconaal werk, maatschappelijk werk, koppen bij elkaar… En hoe mooi wordt dat gesymboliseerd door een openingshandeling, waarbij de naam van het gebouw verandert, terwijl de deuren al open staan; de rode loper al uit ligt en de pijl naar buiten wijst. Meer symboliek in dit beeld kunnen we bijna niet vangen.”

Blijft een ontmoetingsplek
Paans vervolgde: “Dat is waar het om gaat. Dit is een gebouw waar mensen samenkomen om elkaar te treffen, als naaigroep, als werkgroep of voor een buurtgesprek of buurtactiviteit, dan wel een één-op-één-gesprek. Dit gebouw moet een thuis bieden aan iedereen in de wijk die gediend is bij de functie van dit gebouw. Het pand blijft op deze manier een ontmoetingsplek voor mensen in het geloof dat we met elkaar het verschil kunnen maken.”

Kerkdiensten
Tot een paar maanden geleden werden in het gebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) aan de Waalsmondelaan in Alblasserdam kerkdiensten gehouden. De CGK heeft haar gemeente-zijn echter beëindigd. Dat houdt in dat er geen reguliere kerkdiensten meer plaatsvinden. “Maar daarmee is de rol van de CGK nog niet ‘uitgespeeld’ in het dorp. Het gebouw van de kerk krijgt nu een buurtfunctie. Daaraan is de naam ‘De Pion’ gegeven. De Pion is een pioniersplek, om diaconaal werkzaam te zijn met middelen en goederen van de kerk. De boodschap van geloof, hoop en liefde van Jezus Christus en de boodschap van Zijn verlossingswerk, die eerst in deze kerk door woordverkonding op deze plek klonk, mag door werk op sociaal-maatschappelijk terrein blijven doorklinken in deze wijk,” aldus Gertjan Zwart van de CGK.

Zes mensen
In de afgelopen maanden heeft een team van zes mensen uit verschillende kerken hard gewerkt aan het zoeken van mogelijkheden om van betekenis te zijn in de wijk en in heel Alblasserdam. Gertjan Zwart vertelt: “Ook zullen in de komende maanden, als de Pion daadwerkelijk  als buurthuis functioneert, mensen en instellingen van binnen en buiten de kerken hun weg vinden naar deze locatie. Kortom, het buurthuis is nog in ontwikkeling, maar de start is een feit.” Het is de bedoeling dat voor De Pion een stichting wordt opgericht.

Rooms-katholiek
De kerk aan de Waalsmondelaan werd rond 1950 gebouwd als Rooms-katholieke kerk. 16 jaar later groeide de parochie uit het kerkgebouw. De kerk werd toen opgekocht door de CGK. Afgelopen jaar is besloten dat de CKG in Alblasserdam per 7 juni 2020 wordt opgeheven.