ALBLASSERDAM – Dankzij de grote inzet van een aantal leden van de Historische Vereniging in Alblasserdam is deze week een fotoboek over Alblasserdam verschenen. Het boek, dat onderdeel is van een actie van supermarkt Plus Van Holten aan de Sportlaan in Alblasserdam, is afgelopen week bij 3754 huishoudens in Alblasserdam verspreid. De komende weken kunnen mensen fotoplaatjes sparen, die vervolgens in het boek geplakt kunnen worden. Burgemeester Jaap Paans heeft uit handen van Barry Ouweneel van de Historische Vereniging het officiële eerste en alvast volgeplakte exemplaar gekregen.

216 foto’s sparen
In het boek staan 281 foto’s, waarvan er 65 in het groot zijn voorgedrukt. Men kan zelf 216 kleine fotootjes bij elkaar sparen. Bij elke tien euro aan boodschappen geeft de supermarkt vier gratis plaatjes. Bij 20 euro aan boodschappen krijgt ieder die nog geen boek heeft, ook dat er gratis bij.

Aan de slag
Monique en haar zoon Michael van Holten openden in juni 2019 een nieuwe supermarkt in het leegstaande pand in de Sportlaan waar voorheen supermarkt Dirk van den Broek was gevestigd. Begin oktober 2019 werd de Historische Vereniging West-Alblasserwaard door de Plusmarkt benaderd voor een nieuwe actie, waarbij Alblasserdam in beeld werd gebracht. De vereniging had net twee intensieve projecten achter de rug. Namelijk: het digitaliseren van de oude edities van De Klaroen en het optuigen van een zogenoemd Fotobaseprogramma, waarbij alle foto’s in de ‘cloud’ konden worden gezet. Vier leden van de vereniging, te weten Arie van Dijk, Daan Bakker en Geert en Barry Ouweneel, gingen direct door met de volgende klus. Ditmaal voor de Plus.

Zestien hoofdstukken
Barry Ouweneel vertelt: “In zestien hoofdstukken is geprobeerd zoveel mogelijk aspecten van het dorpsleven te belichten. Zowel uit vroeger tijd als in het heden. Het boek werd gedrukt bij Retrospect, die geweldige medewerking verleende. De bedoeling was dat de actie begin april dit jaar van start zou gaan, maar door de uitbraak van het coronavirus moest dat worden uitgesteld. Gelukkig kon maandag de actie dan toch starten.”

Uitreiking
Burgemeester Paans van Alblasserdam kreeg bij de Historische Vereniging West-Alblasserwaard het eerste officiële boek overhandigd door Barry Ouweneel, één van de samenstellers. Plus Van Holten trakteerde bij de uitreiking, die plaatsvond in de achtertuin van de Historische Vereniging op het Cortgene, op gebak.

Groen medicijn
Burgemeester Jaap Paans vertelde ook al een niet-gevuld exemplaar door de bus te hebben gekregen. “Wat een mooi boek! Een mooie harde kaft… schitterend. Daarmee is het geen groen monster zoals Covid werd getypeerd, maar het is een groen medicijn voor degenen die wat meer binnen blijven. Alblasserdam heeft via de Historische Vereniging al hele mooi boeken geproduceerd en dit is weer een uniek exemplaar met een nieuwe invulling en met verschillende perspectieven. Het is geen, zeg plat, een album met spelersplaatjes van een voetbalelftal, maar er zit ook een stukje geschiedenis aan. Ik wil Plus Van Holten feliciteren met de aanwinst. Het is meer dan een reclameobject. Het is echt een bijdrage aan een stukje historie van Alblasserdam.”

Verspreiding in dorp
Monique en Michael vertelden al veel positieve reacties vanuit het dorp te hebben ontvangen op het boek. Het boek is niet door het hele dorp verspreid in verband met de kosten. Michael: “We hebben er 3754 laten bezorgen op de postcodes die beginnen met 2951. Iedereen die ook een exemplaar wil hebben, kan voor 20 euro boodschappen komen doen en een gratis exemplaar mee naar huis nemen. De komende acht weken kunnen mensen de plaatjes sparen. Als blijkt dat er nog meer tijd nodig is om te sparen, kunnen we de actie nog verlengen.”