ALBLASSERDAM – Recreatiecentrum De Vinkenwaard langs de Vinkenpolderweg in Alblasserdam, wordt binnenkort deels afgebroken en wordt vervangen door een woonhuis. Het is de bedoeling dat de Alblasserdammers die het pand hebben gekocht, er eind volgend jaar wonen.

Kanocentrum
Het recreatiecentrum in Alblasserdam werd in 1990 gestart door het echtpaar Hanneke Meijer en André Verschoor. Zij begonnen met het verhuren van kano’s. In de loop van de tijd werden hieraan andere (sportieve) activiteiten toegevoegd, zoals survivals en puzzeltochten.

Discussie
Een aantal jaar later werd het houten gebouwtje vervangen voor nieuwbouw. Hier ging een stevige discussie aan vooraf in de gemeenteraad. Eén van de buren maakte bezwaar. Deze buurman wilde graag een woning in het gebied bouwen, maar kreeg daar geen toestemming voor omdat daarmee het open karakter verloren zou gaan en het verkeerstechnisch niet wenselijk was. In 2001 ontstond er opnieuw discussie over centrum. Dezelfde buurman maakte bezwaar tegen de horeca-activiteiten in het pand.

Failliet
Jaren later, in 2018, kocht Bjorn Rogmans, eigenaar van restaurant De Krom in Oud-Alblas, de exploitatie van het recreatiecentrum De Vinkenwaard, de opstallen bleven in eigendom van Hanneke en André. Er waren grootse plannen, maar binnen een jaar was de zaak al failliet. Onlangs werd er een koopovereenkomst bereikt en is de locatie gekocht door een Alblasserdammer.

Pand te koop
De Damdorper vertelt: “We hopen er eind volgend jaar te wonen. Onze basis was om het bestaande pand te behouden en te verbouwen, maar er moet met onze wensen dan zoveel aangepast worden, dat het pand demonteren en nieuw) bouwen een verstandigere keuze is. Het grappige is: het houten pand (Spar) is eigenlijk als lego in elkaar gezet en kan dus uit elkaar en hergebruikt worden. Circulariteit vinden we belangrijk en daarom willen we het pand uit elkaar (laten) halen en verkopen. Zo heeft iemand, die dat zou willen, voor weinig geld een heel gaaf pand.”

Uitzondering
Vervolgens is het de bedoeling dat op de bestaande constructie een nieuwe woning wordt gebouwd. “Die komt dan exact op de oude fundering, en past daarmee binnen het bestemmingsplan. De kelder blijft zitten. Op de locatie zit inmiddels woonbestemming. We kijken er naar uit om er te gaan wonen. Mijn vrouw zei altijd: ik ga nooit meer verhuizen, maar voor deze locatie maakt ze een uitzondering,” lacht de koper.

Klaroen, 1990

Klaroen, 1992

Klaroen, 1994

Klaroen, 2001