ALBLASSERDAM – Zes Alblasserdamse hondeneigenaren hebben zich vereniging in de groep ‘hondeneigenaren Alblasserdam’. De groep wil graag mee gaan denken met plannen die betrekking hebben op honden en hondeneigenaren in Alblasserdam. De groep wil ook graag laten zien dat honden veel meer zijn dan alleen ‘hondenpoepoverlast’. “Wij willen gewoon graag meedenken met het hondenbeleid in onze gemeente. Als wij daarbij kunnen helpen, worden de hondeneigenaren èn de niet-hondeneigenaren daar beter van,” vertelt Yvonne Verschoor namens Hondeneigenaren Alblasserdam.

Teleurstellende inloopavond
Afgelopen jaar was er een bijeenkomst voor hondeneigenaren in het Damdorp. Inwoners van Alblasserdam gingen daar naartoe met de verwachting zaken te kunnen inbrengen. Dat viel hen echter flink tegen: “De inloopavond was niet bedoeld om mee te denken en te praten…. het waren enkel mededelingen die al besloten waren,” vinden de zes Alblasserdammers namens Hondeneigenaren Alblasserdam.

Positieve kant
De nieuwe groep wil zich vooral verder op de positieve kant gaan richten. “We gaan geen oude koeien uit de sloot halen, maar we willen met een positieve inbreng zorgen voor een beter hondenbeleid in Alblasserdam. Vaak zie je dat discussies over honden altijd maar weer beginnen en eindigen met het onderwerp hondenpoep. Dat is ook een vervelend probleem, waar ook de hondeneigenaren zelf last van hebben. Maar met elkaar hebben wij ideeën hoe dit beter kan. We willen verder kijken dan alleen de discussie van waar hondenpoep op de grond ligt,” aldus Yvonne.

Ideeën
Verder zijn er tal van ideeën om plekken in te richten voor honden. Zo zou de groep graag gebruik blijven maken van de kade bij de molens, mag er wat de groep betreft duidelijkere communicatie zijn over losloopgebieden en zou er nagedacht kunnen worden over een zwem –en speelplek voor honden.

Facebookgroep en voordelen
Sander Buist, Dieny Timmer, Gerda Scheer, Ingrid Tettero, Marjolijn Roodnat en Yvonne Verschoor vertegenwoordigen in de nieuwe groep de belangen van de hondeneigenaren in Alblasserdam. Zij laten zich ook voeden met input vanuit de nieuwe facebookgroep ‘hondeneigenaren Alblasserdam’. Het zestal benadrukt dat er ook ontzettend veel voordelen aan een hond zitten. Zo zijn er meer sociale contacten, is er ook in de late uren meer controle op straat, werkt een hond tegen vereenzaming, wordt er meer zwerfvuil opgeruimd, ze zorgen dat je actiever wordt en zorgen ervoor dat er meer wordt genoten van bijvoorbeeld de natuur.

Beloning
Volgens het zestal zou er ook meer gedacht moeten worden in de vorm van beloning. “Er ligt natuurlijk op plekken hondenpoep waar dat niet hoort, maar er zijn ook ontzettend veel mensen die hun zakje altijd netjes in de poepbakken langs de weg gooien. Een mooie beloning zou bijvoorbeeld een hondenspeelplek zijn, waar men alleen toegang heeft als er hondenbelasting wordt betaald. Een hek om een uitrenveld en een ingegraven rioolpijp zouden al erg leuk zijn. Dat hoeft niet veel te kosten,” vinden de hondeneigenaren.

Hondeneigenaren Alblasserdam hebben ook een brief geschreven aan de gemeenteraad van het dorp. Deze brief wordt binnenkort behandeld. Yvonne: “Ons doel is dat als het over honden gaat, wij geraadpleegd worden, omdat wij het idee hebben dat niet iedereen precies weet hoe het is om een hond te hebben.”

De brief aan de gemeenteraad is hieronder te vinden.

 

Beste Raad en meneer Koelewijn,
Onlangs ontvingen wij een schrijven van uwer zijde d.d. 21 augustus jl. met kenmerk 2495672 betreft hondenpoepbeleid. Na uw doorvoering van het nieuwe beleid vragen wij ons af in hoeverre de hondeneigenaren gehoord worden. Dat voor burgers hondenpoep een grote ergernis is, snappen wij ontzettend goed maar is het nieuwe beleid dan ook de juiste oplossing?
Wij zijn vorige maand een facebook groep gestart, die tot onze verbazing al meer dan 200 leden telt. Daaruit hebben wij een kleine groep hondeneigenaren geselecteerd, die vanaf heden zich zullen inzetten voor de belangen van honden. Onze groep is namelijk van mening dat een hond niet alleen voor hondenpoep zorgt maar ook hele mooie positieve aspecten geeft, namelijk:
• Ze verlichten stress. Het aaien van een hond kan angstgevoelens verminderen en juist zorgen voor rust. Harvard Medical School heeft zelfs een eigen ‘therapiehond’, om een vrolijke en relaxte omgeving voor haar medewerkers te creëren.
• Ze zorgen voor een verantwoordelijkheidsgevoel (ook bij je kinderen).
• Ze zorgen voor minder allergieën bij je kinderen. Dit klinkt wellicht wat tegenstrijdig met alle hondenharen die rond dwarrelen in de kamers, maar volgens the National Academy of Sciences hebben kinderen die opgroeien met huisdieren (en dus blootgesteld worden aan bepaalde allergenen) een kleinere kans op astma en allergieën voor stof, ambrosia en natuurlijk andere dieren.
• Ze zorgen ervoor dat je actiever wordt. Je moet een hond nou eenmaal uitlaten, wat betekent dat je minstens drie keer per dag de deur uit moet voor een wandeling. Niet alleen goed voor de hond, maar ook voor de gezondheid van de burger. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat hondeneigenaars ook naast de dagelijkse wandelingen meer bewegen dan mensen zonder huisdier.
• Ze zorgen ervoor dat je beter oud wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van een hond ervoor zegt dat je je minder eenzaam voelt (vooral op latere leeftijd) en na het pensioen zorgt voor een gevoel van betekenis. Daarnaast helpt het hier ook dat het hebben van een hond zorgt voor meer beweging, wat ook op latere leeftijd zeer van belang is.
• Ze zorgen voor sociale steun. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een huisdier je zelfvertrouwen een boost kan geven. Daarnaast is het fijn dat je altijd iemand hebt om naar huis toe te komen.

• Het brengt de burger dichterbij de natuur

In uw brief worden de regels aangescherpt, waardoor de hond en eigenaar minder beweegruimte krijgen en wij zijn bang dat het hondenpoep probleem juist niet verminderd. Door te faciliteren als gemeente in meer losloopgebieden, zwem mogelijkheden, speeltuinen voor honden zal de overlast minder worden. Uiteraard begrijpen wij dat dit heel kort door de bocht is, maar laten we uw aanscherping eens op een rijtje zetten:

• De grote uitrenkooi is verplaats naar Nedstaal, maar daar woont bijna niemand!
• Er is een kleinere uitrenkooi in de plaats gekomen bij de Nicolaas Beetstraat, maar een beetje grote hond kan daar zijn energie niet kwijt.
• Het lammetjeswiel is enkel van 1/10 tot 01/05 toegankelijk voor honden, wat heel logisch is…..maar kan er echt niet ergens een hondenstrandje gerealiseerd worden bijvoorbeeld naast het lammetjeswiel of Rijzenwiel?
Honden en baas willen ook genieten van de zomer en het water.
• Rivierenland heeft het losloopgebied bij de molens gepacht aan een boer en daar lopen nu schapen, dit losloop gebied is dus helaas ook niet meer beschikbaar
• Als je op de aangewezen losloopgebeiden loopt, krijg je soms boze blikken van wielrenners / elektrische fietsen en soms zelfs commentaar dat je je hond aan de lijn dient te houden.
• Bij Park huis te Kinderdijk is het gebied kleiner geworden doordat er schapen staan.

Wij bemerken dat de burger met hond niet al te enthousiast is over uw nieuwe beleid. Ook de dreiging van de BOA’s vinden wij erg kort door de bocht, want u vergeet dat hondenpoep biologisch afbreekbaar is in tegenstelling tot plastic en ander afval. Ook het drugsbeleid binnen de gemeente zou meer prioriteit moeten krijgen dan hondenpoepjes, naar onze mening. Enfin we zouden het maar wij zouden het heel fijn vinden om eens met de gemeente in beraad te gaan en gezamenlijk te kijken hoe wij voor- en tegenstanders kunnen faciliteren om tot een mooie oplossing te komen?

Met vriendelijke groet,

Yvonne Verschoor
Namens Hondeneigenaren Alblasserdam

 

Deel dit bericht via...