ALBLASSERDAM – Het was zondag 13 september 2020 ouderwets druk bij de molens van Kinderdijk. Honderden toeristen kwamen naar het molendorp om te genieten van het Werelderfgoed. De hoeveelheid toeristen heeft ook impact om de omgeving van het molengebied. Daarom wordt deze week ingevoerd dat alleen mensen met een vergunning nog in Kinderdijk mogen parkeren met hun motorvoertuig. Dit moet ervoor zorgen dat de inwoners van Kinderdijk ook op drukke dagen hun voertuigen in hun eigen omgeving kwijt kunnen. In de afgelopen maanden was het beduidend rustiger in Kinderdijk. In verband met het coronavirus waren de bezoeklocaties van het Werelderfgoed gesloten.

Vanaf 15 september 2020 start in Kinderdijk het vergunningparkeren. Op verzoek van inwoners begint dan het ‘proefdraaien’ in het Molenlandse deel rondom het Werelderfgoed.

Leefbaarheid
“De maatregel is nodig om de leefbaarheid te verbeteren en moet voorkomen dat bezoekers van het Werelderfgoed Kinderdijk en andere niet-inwoners parkeren op parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor de inwoners. Er komt een ruime bezoekersregeling, voor familie van inwoners, en een blauwe zone voor horecaondernemers,” belooft de gemeente Molenlanden op haar website.

Alblasserdam
In Alblasserdam besluit de gemeenteraad op 29 september 2020 over vergunningparkeren op de dijk in Alblasserdam. Als de raad instemt, kan een dag later vergunningparkeren op de West Kinderdijk worden ingevoerd. Het vergunningparkeren geldt overigens alleen tijdens het toeristenseizoen: van 1 april tot 1 november.

Brief voor inwoners
Inwoners van Kinderdijk ontvingen een brief van de gemeente met informatie en een aanvraagformulier. Afgelopen zaterdag werden de parkeervergunningen in Kinderdijk rondgebracht. Drie wethouders (Arco Bikker, Johan Quik en Teunis Jacob Slob namens Molenlanden) reikten een aantal parkeervergunningen persoonlijk uit. Om 11 uur verzamelden de bezorgers en wethouders zich bij De Klok in Kinderdijk. Direct daarna werd een van de inwoners verrast met een vergunning én een bloemetje.

Gedoogperiode
Er volgt na 15 september een gedoogperiode van vier weken, wat betekent dat de officiële handhaving start op 15 oktober. Op de West Kinderdijk in Alblasserdam volgt ook na de eventuele invoering op 30 september een gedoogperiode en stopt het vergunningparkeren op 1 november.

Bezoekerspassen
Voor bezoek en familie kunnen inwoners van Kinderdijk en bewoners van de West Kinderdijk bezoekerspassen krijgen. Inwoners van Kinderdijk en bewoners van de West Kinderdijk krijgen een vignet dat zij achter de voorruit van hun auto kunnen plakken. Er is geen beperking aan het aantal auto’s per huishouden.

Op de busstrook langs de dijk kan voor 7,50 euro geparkeerd worden. Daar parkeren is mogelijk, omdat er in verband met corona toch geen bussen komen.