ALBLASSERDAM – De Souburghse molen aan het Kortland in Alblasserdam is vrijdag 11 september 2020, na een zeer grondige restauratie, heropend. Aanvankelijk was het de bedoeling dat wethouder Arjan Kraijo de aanwezigen zou toespreken, maar dat liep anders. De zoon van de wethouder is gisteren getest op corona en in afwachting van de uitslag, blijft het hele gezin thuis. Burgemeester Jaap Paans werd gevraagd om zijn collega te vervangen en deed dit. Tijdens de opening was er een videogesprek via de telefoons van de burgemeester en de wethouder, zodat Arjan Kraijo het van afstand ook kon volgen. De opening werd verricht door de burgemeester, de molenaar en Emma en Laurens van de Ds. Joannes Beukelmanschool.

Toeristen op de fiets welkom
Teus van Gelder van molenstichting SIMAV kreeg als eerste het woord. Hij vertelde: “ Hier staat een trotse voorzitter van SIMAV. Ik ben niet trots op mezelf, maar op het resultaat. Wie had kunnen denken dat, na alles wat eraan vooraf is gegaan, we hier zouden staan vandaag? Een molen die 75 jaar niet heeft gedraaid… Dat is best lang en het verval wordt elkaar jaar groter, want er was weinig onderhoud. Maar hij staat er weer en kan weer draaien. De komende tijd gaat de SIMAV nog verder met het inrichten van het molenerf en willen we voorlichting gaan geven over de waterhuishouding van vroeger en nu. Daarbij komt de werking van de molen aan de orde. Toeristen zijn ook welkom. De weggetjes zijn te smal voor bussen en we gaan ons daarom richten op kleine fietsgroepen.”

Lief molentje
Van Gelder vervolgde: “Er is in de afgelopen 1,5 jaar heel veel gebeurd. Met als resultaat een lief molentje in een prachtige omgeving. Het was de bedoeling dat de opening zou plaatsvinden met wethouder Kraijo. De wethouder kan en mag er helaas niet bij zijn vandaag. Gisteren is zijn zoontje op corona getest, omdat het zoontje flinke griepverschijnselen had. En zolang de uitslag niet binnen is, mogen ook de gezinsleden niet weg. Via een beeldverbinding kijkt hij toch mee.”

Hobbelige weg
Vervolgens kreeg burgemeester Jaap Paans het woord. Hij feliciteerde de SIMAV en de leden met het eindresultaat. “De weg ernaartoe was hobbelig en er is zelfs een weg voor aangelegd, maar we zijn op het eindpunt gekomen: een prachtige draaivaardige molen. Men kan nu in een lief molentje het molenaarsvak zien.”

75 jaar vrijheid
Paans vervolgde: “In het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren, komen we erachter dat we 75 jaar lang de vrijheid hebben ontnomen van de vier wieken. Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben we de vier wieken de vrijheid ontnomen om in de wind hun vlucht te maken. Het is prachtig om in het jaar dat we 75 jaar vrijheid herdenken, we de wieken weer hun vrijheid teruggeven. Dat is mooi om over na te denken. Vrijheid kun je op heel veel verschillende manieren betekenis geven, zo bleek ook tijdens mijn 75 gesprekken met inwoners van Alblasserdam. Deze wieken hebben hun vrijheid terug en daarmee kan de molen werken aan z’n geschiedenis om meer jaren te draaien dan hij heeft stilgestaan.”

Videoverbinding
Via een videoverbinding met de burgemeester zei wethouder Arjan Kraijo: “Het is bijzonder om er op deze manier bij te zijn. Ik hoop dat heel veel inwoners van Alblasserdam van deze molen kunnen genieten.”

Alleen draaien
Jarenlang werd er gesteggeld over de eventuele restauratie van de molen. Urenlang werd er gedebatteerd, wat uiteindelijk resulteerde in het beschikbaar stellen van 750.000 euro voor het herstel van de molen. Beslist werd dat de molen alleen hoeft te kunnen draaien en niet hoeft te kunnen malen, omdat er een gemaal naast zit dat al jarenlang de maalfunctie van de molen heeft overgenomen.

Om de restauratie te bespoedigen, is een aantal jaar geleden Stichting Behoud Souburghse Molen opgericht. Met Elias Gijsen als voorzitter, Martin van Horssen als lid, Peter Janssen als secretaris en Bert de Haan als ‘aanschuiver’ namens de Historische Vereniging West-Alblasserwaard.

Oliemannetjes
Tijdens de opening van de molen vertelde Peter Janssen: “Ik sta hier namens Stichting Behoud Souburghse Molen en wij komen voort uit Lionsclub Alblasserwaard Souburgh. Wij voelen ons aangetrokken tot dit gebied. Wat hebben we gedaan? We hebben de molen niet gerestaureerd, we hebben het niet gefinancierd, maar we hebben in een periode dat het wat ingewikkeld leek, geprobeerd om er als oliemannetjes tussendoor te lopen en uiteindelijk zo ver te komen dat er een besluit werd genomen om het te financieren. En het resultaat staat hier. Wij beweren niet dat wij een doorslaggevende rol hebben gespeeld, maar als we daarbij een beetje geholpen hebben, zijn we al heel erg tevreden.”

Toch geen hand
Aan het einde van de toespraak bood Janssen aan Teus van Gelder van de SIMAV een herinneringsplaatje aan. Heel even leek het erop dat de twee elkaar een hand zouden geven, maar op het laatste moment werd dit veranderd in een ‘elleboog’. Dit in verband met het coronavirus.

Wieken duwen
Twee kinderen van de Ds. Joannes Beukelmanschool hielpen de burgemeester en de molenaar met het losmaken van de vang. Vervolgens duwden de kinderen met elkaar de wieken van de molen in beweging. Het was namelijk windstil en op die manier kon men de molen toch even een stukje zien draaien. Na het officiële gedeelte, kregen de aanwezigen een rondleiding door de molen.

Aan het einde van de toespraak bood Janssen aan Teus van Gelder van de SIMAV een herinneringsplaatje aan. Heel even leek het erop dat de twee elkaar een hand zouden geven, maar op het laatste moment werd dit veranderd in een ‘elleboog’. Dit in verband met het coronavirus.