ALBLASSERDAM – Vanaf zaterdag 5 september 2020 komt in de dorpen Alblasserdam, Papendrecht, Kinderdijk en een deel van Oud-Alblas  zachter water uit de kraan, dan men gewend was. Het kraanwater had een hardheid van 10,3 graden Duits. Vanaf vandaag heeft het water een hardheid van 7,6 graden Duits. Dit heeft te maken met het feit dat het water normaal  bij de productielocatie in Nieuw-Lekkerland vandaan kwam. Deze locatie gaat enkele jaren sluiten voor een grote verbouwing. Vrijdag is de locatie officieel gesloten. Daarom komt het water vanaf nu vanuit de productielocatie in Langerak. Deze locatie produceert zacht water. Dat meldt Oasen zaterdag in een brief aan haar klanten.

Het zachte water bevat minder kalk. Daardoor ontstaat er minder kalkaanslag op kranen en douchetegels. Een ander voordeel van zacht water is dat er minder zeep en wasmiddel nodig is om dingen schoon te krijgen.

Na de grootschalige verbouwing van de waterproductielocatie in Nieuw-Lekkerland blijft het water zacht, belooft drinkwaterbedrijf Oasen.

Oasen raadt mensen met een waterontharder aan om even contact op te nemen met de leverancier voor de juiste instellingen. Datzelfde geldt voor het instellen van vaatwassers en wasmachines.

Het water dat gezuiverd wordt op die locatie staat niet meer in directe invloedssfeer van lozingen van Chemours. Het nieuwe station de Put dat gebouwd wordt werkt met omgekeerde osmosetechniek en zuivert daardoor alle vervuiling eruit,” meldt wethouder Peter Verheij.