ALBLASSERDAM – Ria Barra-Leenheer uit Alblasserdam is deze week op 77-jarige leeftijd overleden. Ria was van 1998 tot en met 2014 gemeenteraadslid voor de PvdA in Alblasserdam. Zij kwam haar leven lang op voor de zwakkeren in de samenleving en wordt door PvdA Alblasserdam getypeerd als een vrouw met een ‘groot sociaal hart’. In de afgelopen vier jaar was zij actief met de club ‘Eet Mee’.

Het burgerinitiatief Eet Mee ontstond een kleine drie jaar geleden op initiatief van Ria Barra, haar zoon Claudio en Fleur. Het drietal had het idee om met elkaar en voor elkaar te koken en samen te eten. “De meeste mensen die hier eten hebben een steuntje in de rug nodig. Met elkaar hebben we het goed en er ontstaan hier allerlei dwarsverbanden. De één repareert de fiets van de ander of rijdt iemand die dat zelf niet meer kan naar de dokter. We verdienen aan het initiatief geen cent. De borden, glazen en messen zijn uit eigen zak betaald. Een maaltijd kost vier euro. Meestal leggen we zelf nog geld bij, omdat we dit een goed doel vinden. We willen dat iedereen gezellig en goed met elkaar kan eten. Daar doen we het voor. En er zijn ook mensen bij die het niet kunnen betalen. Daar hebben we een knopensysteem voor. Mensen kopen vooraf een knoop en leveren die in als ze hun eten opgeschept krijgen. Mensen die zelf niet kunnen betalen, krijgen wel een knoop. Op die manier weet niemand dat diegene zijn maaltijd niet kan betalen.,” vertelde Ria Barra vorig jaar in dit artikel.

Ria Barra kwam in 2014 ook in aanmerking voor een Koninklijke Onderscheiding, gezien haar verdiensten voor de samenleving. Zij bedankte echter voor de eer, omdat ze haar inzet als vanzelfsprekend heeft ervaren. Ria kreeg wel een handdruk van burgemeester Bert Blase en werd uitgebreid bedankt voor haar gedane werk.

Burgemeester Jaap Paans laat vrijdagmiddag 4 september weten: “Enorme aderlating voor het sociale hart van Alblasserdam! 16 jaar sociaal bewogen raadslid en enorm maatschappelijk betrokken met groot oog én hart voor de zwakkeren in onze samenleving. Sterkte aan alle naasten en hen die Ria Barra een warm hart toedragen.”