ALBLASSERDAM – Ook in Alblasserdam is men begonnen met de uitrol van de 5e generatie van het mobiele netwerk (5G). Onlangs zijn langs de carpoolplaats onder de Brug over de Noord zenders vernieuwd, die klaar zijn voor 5G (zie foto’s). Provider T-Mobile meldt dat men in Alblasserdam voor het einde van het jaar overal optimaal 5G-internet wil kunnen aanbieden. In de komende maanden wordt er door het hele land hard gewerkt aan deze dekking. Bij de gemeenteraad van Alblasserdam is afgelopen week ook een kritische brief binnengekomen van een vrouw uit Alblasserdam met gezondheidsklachten door een zendmast.

In haar brief aan de gemeenteraad van het Damdorp schrijft de vrouw last te hebben van de zendmast op het dak van de flat aan de Rijnstraat in Alblasserdam.

De vrouw schrijft: “Al jaren hoor ik een piepgeluid en heb ik andere lichamelijke klachten zoals eczeem, jeuk, tintelende handen, slecht slapen, vroeg ontwaken, vermoeidheid. Een doktersbezoek en bloedonderzoek leverde niets op. Wat wel wat opleverde was het boek ‘In the dark’ van Jason Bwasden – Smith waarin ik al mijn klachten las en waardoor het mij duidelijk werd dat deze klachten stralings gerelateerd zijn.”

“We kochten een speciale meter en schrokken toen we daarop zagen dat de masten die op het dak van de flat van de Rijnstraat 17-31 staan (eigendom van T-Mobile), recht bij ons binnen schijnen, in de slaapkamers en woonkamer ((75 meter vanaf ons huis), waar ze voor hoge stralingswaarden zorgen.”

“We namen maatregelen: een interne verhuizing naar een slaapkamer waar de mast niet binnen schijnt. We gingen slapen in een stralingsreflecterende tent (kooi van Faraday) en naaiden gordijnen van stralings-reflecterende stof. Mijn klachten namen hierdoor af. De piep hoorde ik steeds minder en er waren zelfs dagen dat ik vergat dat ik ooit last had van een constante piep. Totdat de zon me dit voorjaar naar buiten lokte. Ik zat in onze achtertuin met mijn dochtertje, rechtstreeks in de straling van de mast.. en direct was het irritante hoge piepgeluid weer terug. Recent is de mast vervangen, tijdens deze werkzaamheden was er een moment geen mast op de flat en het hoge piepgeluid verdween meteen.”

“Na het plaatsen van de nieuwe mast is er een klacht bijgekomen, een drukkend gevoel op  mijn borst. Hiermee ben ik naar de huisarts gegaan, die mij heeft doorverwezen naar een cardioloog in Dordrecht. Hij heeft vastgesteld dat mijn hart gezond is maar gaf wel aan dat hij vaker mensen met dit soort stralings gerelateerde klachten ziet. We hebben een second opinion gevraagd aan een huisarts in Rotterdam. Hij gaf aan dat deze klachten van straling afkomstig kunnen zijn en adviseerde dit proefondervindelijk te testen. We hebben een dorpje in Nederland gevonden waar geen telecom  masten staan en zijn daar twee dagen verbleven. De klachten verdwenen hierdoor. Ook adviseerde hij een grotere afstand tussen ons huis en stralingsbronnen zoals zendmasten. Deze dingen geven aan dat de straling die de mast op deze flat uitzendt, overlast bezorgt.”

“We willen graag in Alblasserdam blijven wonen en vragen aan de gemeente om met ons een toekomstvaste oplossing te bedenken. Een woonomgeving met voldoende afstand tot telecommasten, dit jaar hebben we meer Alblasserdammers gesproken die deze klachten hebben en bij ons in de wijk wonen of gewoond hebben.”

De uitrol van het 5G-netwerk ligt gevoelig. Volgens tegenstanders is de uitrol onverantwoord, vanwege de schadelijke effecten van de straling. Volgens de aanbieders en de overheid is 5G veilig genoeg om mee te starten.

Foto’s: Richard van Hoek.