ALBLASSERDAM – ‘Indringers’ hebben in de tent op het terrein bij Landvast in Alblasserdam spullen vernield en bierflesjesglas in het speelzand voor de kinderen achtergelaten. Dit werd dinsdag 11 augustus 2020 ontdekt. De tent wordt onder meer gebruikt voor de activiteiten voor het zomerpaspoort voor kinderen in Alblasserdam. De indringers, waarvan wordt vermoed dat het om jongeren gaat, zijn over de hekken geklommen. Daar zijn glasscherven van bierflesjes achtergelaten in het speelzand. Verder zijn ze in de tent geweest, waar opblaasspeelgoed is vernield.

Op het openbare parkeerterrein bij Landvast is al langer sprake van overlast. Gisterenavond is er opnieuw een melding bij de politie binnengekomen over het gebruik van lachgas in combinatie met het rijden in een auto. Bas Lagendijk van Landvast vertelt: “Dat kinderen bij de haven willen spelen en afkoelen, snap ik best. Daar hebben wij ook helemaal geen problemen mee. Waar we wel problemen mee hebben is de overlast van de wat oudere jeugd. Er wordt lachgas gebruikt waar ook gewoon jongere kinderen bij zijn, er wordt tot laat in de avond harde muziek gedraaid, joyriding…”

Wie er in de tent zijn geweest, weet ook Bas Lagendijk nog niet. “Wij denken aan jongeren. Er is vooral baldadigheid in de tent geweest. Er zijn bijvoorbeeld allemaal tiewraps (kabelbinders) aan elkaar vast gemaakt en er is een opbaasding kapot gemaakt. De kapotte bierflesjes zijn inmiddels opgeruimd, maar het was gisteren niet veilig genoeg om de kinderen in het zand te laten spelen. Er liggen namelijk twee vrachtwagens zand en we weten natuurlijk niet of nu echt alle glasscherven uit het zand zijn. Een geluk bij een ongeluk is wel dat de zandactiviteit uit het zomerpaspoort voorbij is. Maar we willen het zand wellicht nog wel gebruiken voor bijvoorbeeld een beachparty. En hoewel wij de tent hebben neergezet, is vooral Jeugdland de gedupeerde.”

Inmiddels is er bij de politie en de gemeente melding gemaakt van de vernielingen en de overlast.