ALBLASSERDAM – Veel Alblasserdammers keken dinsdagavond 11 augustus 2020 hun ogen uit naar de wolken boven hen. Aan het begin van de avond werd de lucht steeds geler en waren er op veel plekken bolvormige wolken te zien.  Het ging daarbij om zogenoemde mammatus-wolken. De naam mammatus is afgeleid van het Latijnse mamma (‘uier’ of ‘borst’). De wolk is zeer opvallend door de bolvormige uitzakkingen.

De gemiddelde bol heeft een diameter van 1 tot 3 km en een hoogte van 0,5 km. De wolken blijven gemiddeld 15 minuten tot een uur hangen, tot de bui is overgewaaid.

De wolk komt voor bij buien en vormt zich dus ook vaak onderaan een cumulonimbus. Als de lucht onderaan de wolk warm en vochtig is, condenseert een deel van de waterdamp in koude druppels. Deze zakken door tot ze de typische mammatus-bollen vormen.

Vele tientallen Alblasserdammers plaatsten foto’s van het opvallende fenomeen. Diverse mensen dachten terug aan de hagelbui van 6 juni 1998. Alblasserdam en omgeving werd toen getroffen door een zware hagelbui, waarbij hagelstenen als tennisballen een spoor van vernieling achterlieten. Dakpannen, auto’s, tuinmeubilair en veel andere spullen die buiten stonden gingen kapot. Dinsdagavond bleef het echter slechts bij een dreigende lucht met een klein beetje regen.

Foto’s: Kees Molenaar, Marjan van Wijngaarden, Leon Hage en Peter Stam.

Deel dit bericht via...