ALBLASSERDAM – De klep van de Brug over de Noord bij Alblasserdam wordt in de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 augustus 2020 met een centimeter ingekort. Tijdens deze werkzaamheden zal de brug in beide richtingen worden afgesloten. Rijkswaterstaat kort het beweegbare deel van de brug bij het fietspad met een centimeter in zodat deze bij uitzetting door de warmte niet klem komt te zitten. “Dit doen we als aanvullende maatregel naast het koelen van de brug om schade aan de brug te voorkomen,” meldt Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden aan de Brug over de Noord beginnen na middernacht op 12 augustus om 00.30 uur 2020. Om 06.00 uur op 12 augustus gaat de brug weer open voor verkeer. Hulpdiensten kunnen via de Noordtunnel rijden. De scheepvaart is op de hoogte via Berichten aan de Scheepvaart (BAS).

Venster om de brug te passeren
Rijkswaterstaat heft van 03.00 uur tot 03.15 uur de stremming aan beide kanten op, om het verkeer de mogelijkheid te geven de brug te passeren.

Omleidingsroutes
De volgende omleidingsroutes zijn van kracht:
het gewone gemotoriseerd verkeer gaat via de Noordtunnel (tot 5 minuten extra reistijd)
het langzame gemotoriseerd verkeer gaat via Dordrecht/N3 bruggen/Papendrecht (tot 30 minuten extra reistijd)
het verkeer voor vervoer gevaarlijke stoffen van west naar oost gaat via de A16A20A12 en dan verder in de gewenste richting (tot 30 minuten extra reistijd)
het verkeer voor vervoer gevaarlijke stoffen van oost naar west gaat via de A27A59 – A16 en dan verder in de gewenste richting (tot 30 minuten extra reistijd)

Preventief koelen bruggen
Sinds 6 augustus koelt Rijkswaterstaat 5 stalen bruggen in Zuid-Holland preventief. Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Rijkswaterstaat: “Om dit te voorkomen koelen we bij voortdurende hoge buitentemperaturen de bruggen. Hiervoor brengen we met pompen en slangen water op de bruggen. Hiermee willen we hinder voor (vaar)weggebruikers en schade aan de bruggen voorkomen. Bij de Brug over de Noord en de Merwedebrug zetten we ook een blusboot in. We monitoren alle bruggen gedurende de hitteperiode. Als het nodig is nemen we aanvullende maatregelen zoals deze korte afsluiting van de Brug over de Noord.”