ALBLASSERDAM – De blusboot Zuid-Holland Zuid is zaterdagavond 8 augustus 2020 ingezet voor het koelen van de ‘oververhitte’ Brug over de Noord. Vanwege de warmte zetten de stalen brugonderdelen uit met het gevolg dat het kan gebeuren dat de brug tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht niet meer open of dicht gaat. Daarom wordt sinds vrijdagmiddag 7 augustus 2020 preventief gekoeld door Rijkswaterstaat door water over de klep van de brug te laten stromen.

Rijkswaterstaat controleert tijdens deze warme dagen regelmatig of de maatregelen nog voldoen. Zaterdagavond bleek alleen het koelen via het brugdek niet voldoende en werd de hulp van de brandweer ingeroepen vanaf het water. De in Dordrecht gestationeerde blusboot voer naar Alblasserdam en heeft enkele uren het staal aan de onderkant van de brug gekoeld. Ook werd één van de rijbanen afgesloten voor het verkeer.

Foto’s: Tiemen Schuit, Jan Passchier en Peter Stam.