ALBLASSERDAM – De Brug over de Noord bij Alblasserdam wordt sinds vrijdagmiddag 7 augustus 2020 preventief gekoeld door Rijkswaterstaat. Dit wordt gedaan door duizenden liters water per uur over de klep te laten lopen. “Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen koelen we bij voortdurende hoge buitentemperaturen de bruggen. Hiervoor brengen we met pompen en slangen water op de bruggen. Op deze manier willen we hinder voor de (vaar)weggebruiker en schade aan de bruggen voorkomen,” laat Rijkswaterstaat weten.

Fietsers en scooterrijder moesten over een hoge drempel, omdat de waterslang via het fietspad richting de brug liep. Verkeersregelaars stonden klaar om te helpen bij het passeren van deze drempel. Sommige mensen passeerden precies tegelijk met de auto’s op de brug. Dat leverde hen een (flink) nat pak op.

De brug wordt 24 uur per dag gekoeld in de komende dagen. Rijkswaterstaat monitort de brug regelmatig tijdens de hitteperiode. “Als het nodig is nemen we aanvullende maatregelen.”

Foto’s: Peter Stam.