ALBLASSERDAM / REGIO  – De wieken van de molens van de Simav worden in de komende periode gecontroleerd op scheuren en onvolkomenheden. Onder meer de Kortlandse molen en Souburghse molen in Alblasserdam, de Peilmolen en de Kooiwijkse molen in Oud-Alblas zullen gecontroleerd worden. Aanleiding hiervoor is de plotselinge breuk van een wiek van de Goudriaanse Molen.

Op dinsdag 7 juli brak, geheel onverwachts, een van de wieken van de Goudriaanse Molen. Bij deze molen, die eigendom is van molenstichting SIMAV, bleef het bij materiële schade. Wieken en andere vitale delen van molens, staan hoog op de onderhoudsagenda van molenstichtingen. Ook molenstichting SIMAV, eigenaar van 33 molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, ziet toe op regelmatig onderhoud.

Om de veiligheid van molenaars en bezoekers te waarborgen is de reguliere controle van alle molenwieken versneld in gang gezet.

Met behulp van geavanceerde techniek worden de twee roeden van de molens, die bestaan uit 4 wieken, gecheckt op scheuren en onvolkomenheden, direct gevolgd door nadere inspectie door de molenmaker.

Verzekering dekt kosten niet
“Helaas zullen verzekeringen de kosten niet dekken wanneer er geen sprake is van heftige weersomstandigheden. Het bestuur heeft besloten de hulp in te roepen van bedrijven en particulieren middels crowdfunding. Voor meer info; www.simav.nl,” zo laat de SIMAV in een persbericht weten.