ALBLASSERDAM – Wethouder Dorien Zandvliet heeft woensdag 8 juli 2020, tijdens de gemeenteraadsvergadering in Landvast in Alblasserdam, een noodsignaal van de huisartsen in het dorp gedeeld met de raad. Volgens Zandvliet zit Alblasserdam momenteel ‘enorm krap in de huisartsen’. “De huisartsen hebben bij ons gemeld dat zij op dit moment eigenlijk geen patiënten meer kunnen aannemen. Zij gaan erover in gesprek met de zorgverzekeraars. Dat gaan wij natuurlijk ook doen,” vertelde Zandvliet.

Noodkreet
Zandvliet vertelde verder: “De huisartsen in Alblasserdam hebben bij ons aan de bel getrokken. Eigenlijk is dat wel een noodkreet. We zien dat de praktijken, ook mede door corona, uit hun voegen groeien. Anderhalve meter afstand is lastig. Dat is de ene kant. De andere kant is een nieuwe praktijk in Alblasserdam beginnen, is best een ingewikkeld proces. Dat moet de zorgverzekeraar goedkeuren. Daar komt bij dat vanuit de opleiding huisartsen er niet heel veel mensen bijkomen. Er is krapte. Als mensen in Alblasserdam komen wonen, worden ze min of meer gedwongen in hun oude gemeente bij hun huisarts te blijven. En je ziet dat ook met de doorstroom vanuit Alblasserdam naar andere gemeenten dat mensen hier hun huisarts houden. Eigenlijk is het aan het opstropen in de regio.”

Uitbreiding Dok11
“De locatie naast Dok11 uitbreiden, geeft natuurlijk ook wel wat soelaas. Er is echter ook landelijk wel een huisartsentekort. Dus ik wil dat u daarvan op de hoogte bent, dat we enorm krap zitten in onze huisartsen op dit moment.”

Huisarts invliegen?
Raadslid Ten Hove van de SGP wilde weten of er vanuit andere gemeenten geen huisarts ‘ingevlogen’ kan worden. Wethouder Zandvliet vertelde daarover in gesprek te gaan met de zorgverzekeraar. “Het is natuurlijk goed dat mensen in hun eigen gemeente een huisarts hebben. Er is veel lapwerk mogelijk, maar we willen wel streven naar dat iedere Alblasserdammer hier goed naar de huisarts kan. Dat is belangrijk.”

Dit artikel is op woensdag 9 juli aangepast. In de onderste alinea stond in het citaat ook de zin ‘Het is wel zo dat, als de nood aan de man is, de huisartsenpost er is waar mensen terecht kunnen.’ Deze zin is uit het artikel gehaald, omdat dit niet (helemaal) waar blijkt te zijn.