ALBLASSERDAM – Langs de Boezemkade nabij museummolen De Blokweer (Blokkerse Wip) in Alblasserdam zijn woensdag 8 juli 2020 minstens twee lammetjes verdronken. Gemeld werd dat er ook diverse schapen gewond waren geraakt en dat de dieren mogelijk door een hond gepakt zouden zijn, maar de rode neuzen die bebloed lijken, blijken afkomstig te zijn van de ziekte bekschurft (ecthyma contagiosa). Hoe de twee lammetjes precies te water zijn geraakt, is niet duidelijk. Wel is gebleken dat de schapen en lammeren onder het schrikdraad doorlopen en zo langs de boezem verder lopen en grazen. Als een schaap daar in de boezem valt, kan het niet meer de kant op, want de beschoeiing is steil.

De eigenaar van de schapen, een boer uit Werkendam, had 98 schapen op de kade lopen. De schapen zijn ingezet, zodat er niet gemaaid hoeft te worden. De Boezemkade wordt door de visvereniging gepacht van het waterschap.

Hoewel de eerste melding was dat de schapen en lammetjes bij de Boezemkade mogelijk door een hond zijn opgejaagd, is daar tot heden niets van gebleken. Het is ook niet uitgesloten.

De boer wil nog meer dode dieren voorkomen en vertelde woensdagavond dat hij zijn dieren voorlopig weg gaat halen, totdat er een oplossing is waardoor de dieren niet meer te water kunnen raken. Wat voor oplossing dat precies moet zijn en wie dat gaat betalen, is nog niet duidelijk. Gedacht wordt aan een lang hek met gaas, maar die investering lijkt te kostbaar te zijn voor een oplossing.

Vorige week werd in een weiland verderop bij het Kortland een schaap door een hond aangevallen. Het schaap raakte flink gewond. Hondeneigenaren worden daarom opgeroepen extra alert te zijn rondom weilanden met schapen. Op de Boezemkade is aanlijnen van de hond verplicht.