ALBLASSERDAM – Drie deelnemers aan het project Kansrijk Alblasserdam hebben maandag 6 juli 2020 hun mbo-diploma niveau 2 in ontvangst genomen. Dit werd maandag, samen met de andere vier geslaagden, feestelijk gevierd met een bijeenkomst in het ParticiPand (Oude Beukelmanschool) aan de Lelsstraat in Alblasserdam. Wethouder Dorien Zandvliet feliciteerden de geslaagden. Een aantal geslaagden heeft inmiddels al een baan aangeboden gekregen.

 Wat is Kansrijk Alblasserdam?
Kansrijk Alblasserdam is onderdeel van het armoedebeleid en het arbeidsmarktbeleid van de gemeente Alblasserdam. Deelnemers aan dit project vergroten hun kans op betaald werk. Het is bedoeld voor mensen zonder diploma of mensen die geen of te weinig opleiding hebben gevolgd. De achtergrond en leeftijd van de deelnemers lopen uiteen. De een is bijvoorbeeld arbeidsmigrant, terwijl de ander in Nederland geboren en getogen is.

Het project Kansrijk Alblasserdam is een samenwerking tussen ROC Da Vinci College, de gemeente Alblasserdam en organisaties die stageplaatsen aanbieden, zoals Stichting Helpende Handen Nederland. De gemeente betaalt het lesgeld en boekengeld. Het ROC Da Vinci College verzorgt de lessen en begeleiding. De opleiding bestaat uit een combinatie van werken en leren (BBL). Studenten gaan één dag per week naar school en lopen stage (werken) op andere dagen om in de praktijk te leren.

Welke kansen hebben deelnemers na Kansrijk Alblasserdam?
De deelnemers die op 6 juli diplomeren, hebben de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn (HZW) op het ROC Da Vinci College succesvol afgerond. Een Helpende Zorg & Welzijn assisteert bij dagelijkse taken waar bijvoorbeeld ouderen, zieken of gehandicapten hulp bij nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan helpen met het avondeten en begeleiden bij recreatieve bezigheden in een instelling, ondersteunen bij dagelijkse persoonlijke verzorging of het bieden van hulp in de huishouding. Met het diploma Dienstverlening HZW op zak kunnen de deelnemers een opleiding op mbo niveau 3 of 4 gaan volgen, of op zoek gaan naar een baan. Zo kunnen zij een positieve draai aan hun leven geven.

Wat gebeurt er op 6 juli?
Op maandag 6 juli ontvangen de geslaagden van de niveau 2 opleiding Dienstverlening HZW van Kansrijk Alblasserdam hun diploma op het ROC Da Vinci College in Dordrecht. Vervolgens vertrekt de groep naar Stichting Helpende Handen Nederland* voor een corona-proof ‘feestje’. Onder het genot van een drankje en hapje wordt geproost op de nieuwe kansen van de gediplomeerden. Wethouder Dorien Zandvliet is aanwezig om hen geluk te wensen.

Stichting Helpende Handen Nederland is een van de organisaties waar studenten van Kansrijk Alblasserdam werken tijdens hun opleiding.