ALBLASSERDAM – De 27-jarige man uit Zwijndrecht die 19 maart 2020 een 22-jarige Alblasserdammer neerschoot met een pistool, heeft spijt van wat hij heeft gedaan. Dat vertelde de twintiger afgelopen week vanuit de gevangenis in Zaanstad. De man, die vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland vluchtte voor een vreedzaam bestaan, zegt dat hij vooraf niet wist dat het pistool echt was. “Ik dacht dat het wapen alleen geluid maakte. Ik had het gekocht om af te dreigen.”

Afgelopen week werd middels een videoverbinding vanuit de rechtbank in Dordrecht gesproken met de verdachte, die nog steeds in de gevangenis zit. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal halverwege september gaan plaatsvinden, zo is nu de planning. Er wordt nog gewacht op één rapportage over de persoonlijkheid van de verdachte.

Vier kogels; 1 nog in lichaam
De 27-jarige schoot donderdagavond 19 maart 2020 voor een flat aan de Nicolaas Beetsstraat in Alblasserdam een 22-jarige man neer. Er werden vier kogels uit een Astra 6.35 millimeter pistool geschoten. Drie kwamen in het lichaam van de Alblasserdammer terecht. De kogels kwamen in de rechterzij, linker schouder en in de linker elleboog. De kogel die in de elleboog werd geschoten, zit daar nog steeds in. Er moet nog een keuze gemaakt worden of de kogel alsnog wordt verwijderd of dat men deze laat zitten.

Aanhouding
Direct na de schietpartij startten agenten een zoektocht naar de vermoedelijke schutter en hadden veel aan een goed signalement van de auto waarin de verdachte wegreed. De donkerkleurige Volkswagen Lupo met zwarte strepen op de motorkap werd al snel gezien in de omgeving van NS station Zwijndrecht en agenten dwongen de bestuurder te stoppen. Met de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten, dus met getrokken vuurwapens, werd de man aangehouden. De verdachte bleek het vuurwapen nog bij zich te hebben. Dit wapen werd direct in beslag genomen.

Met voorbedachten rade
Volgens justitie heeft Alaa Z. die avond opzettelijk en met voorbedachten rade geprobeerd de Damdorper van het leven te beroven door met een vuurwapen op het bovenlichaam van het slachtoffer te schieten. Daarnaast wordt Z. verdacht van het voorhanden hebben van een vuurwapen tussen 28 september 2019 en maar 2020.

Motief
Over het motief van de schietpartij lopen de verklaringen uiteen. Het slachtoffer, dat een aantal jaar geleden, net als de verdachte, vanuit Syrië naar Nederland vluchtte, zegt dat hij de dader niet kent en nooit eerder heeft gezien. De dader zegt echter dat hij stelselmatig is geïntimideerd en bedreigd door het slachtoffer. Er zou volgens hem sprake zijn geweest van een langlopend conflict, waarbij onder meer via Instagram bedreigingen en intimidaties plaatsvonden.

Afdreigen
“Die bedreigingen en intimidaties hebben mijn cliënt doen besluiten het wapen aan te schaffen. Dat wapen was alleen bedoeld om mensen af te dreigen. Mijn cliënt heeft verklaard dat hij het verschrikkelijk vindt dat er kogels uit het wapen zijn gekomen en aangever hebben geraakt. Het was absoluut niet de bedoeling,” vertelt de advocate van de man.

Voorlopig vrij?
Volgens de advocate is het belangrijk dat er ook nog drie Syrische broers door de politie gehoord worden. Zij zouden kunnen bevestigen dat haar cliënt zich inderdaad door de aangever bedreigd voelde en daarom een vuurwapen heeft gekocht. Verder vertelde de raadsvrouw dat haar cliënt graag om de tafel gaat zitten met de aangever om excuses aan te bieden. Tot slot vroeg de advocate of haar cliënt voorlopig uit de gevangenis mag tot aan de rechtszaak. “De persoonlijke belangen van cliënt dienen hier te prevaleren. Hij is alleen in Nederland, heeft hier geen familie en heeft nu al problemen omdat zijn woning ontruimd moet worden. Hij is namelijk zzp’er en heeft nu geen inkomen.”

Spijt
Tijdens het laatste woord betuigde de Zwijndrechter nogmaals spijt en zei: “Ik wist niet dat het wapen echt was. Ik dacht dat het pistool alleen geluid kon produceren. Ik heb heel veel spijt van wat ik heb gedaan. Ik heb nu ook heel veel problemen met mijn woning. Die raak ik misschien wel binnen een week kwijt. Daarom heb ik een schorsing aangevraagd, want ik wil graag mijn huis en werk behouden.”

Geschokte rechtsorde
De officier van justitie verzette zich tegen het verzoek tot schorsing en vroeg de rechter om de schorsing niet te laten plaatsvinden. Ook merkte zij op dat de verdachte die avond zelf bewust op pad was gegaan naar Alblasserdam en het pistool duidelijk niet gebruikt werd om te verweren.

Niet veel later besloot de rechtbank het verzoek van de advocate af te wijzen. De rechter vertelde: “We moeten een afweging maken tussen het strafvorderlijk belang en het persoonlijk belang van u om op vrije voeten te komen. Voor ons staat heel duidelijk voorop dat u van een buitengewoon ernstig strafbaar feit wordt verdacht. Een feit dat de rechtsorde schokt. En als we daarnaar kijken, wegen uw persoonlijke belangen echt niet op tegen het strafvorderlijk belang. Dat betekent dat u langer vast blijft zitten.”

Verder vertelde de rechter dat de drie broers die mogelijk nog iets meer kunnen verklaren over de toedracht, alsnog bij de politie gehoord zullen worden.

Rechtszaak
Zodra de verhoren hebben plaatsgevonden en het persoonlijkheidsrapport van de verdachte binnen is, zal er gekeken worden naar een inhoudelijke behandeling van de zaak. De verwachting is dat dit binnen drie maanden zal gaan plaatsvinden.