ALBLASSERDAM – Afgelopen tijd heeft de Stichting De Groene Long verschillende activiteiten ondernomen ter bevordering van de biodiversiteit in Alblasserdam. De Groen Long meldt: “We hebben inmiddels 3 insectenhotels gemaakt. De eerste 2 vorig jaar al in het Lammetjeswiel en in het Park huis te Kinderdijk. En recentelijk hebben wij, op verzoek van de gemeente, een insectenhotel gemaakt op de begraafplaats. De heer Adri Hartkoorn van AH Daktuinadvies heeft voor ons hierop een sedumdak geplaatst.”

Wat hebben we nog meer gedaan: via onze actieve vrijwilligers hebben we 100 zakjes bloemenzaad verspreid over het dorp. Met de vraag om dit in eigen tuin te zaaien en om uit te delen aan familie/vrienden/buren. Zo komen er meer bloeiende bloemen in het dorp. Dit is goed voor de insecten en vervolgens ook voor de vogels.

Ook hebben wij vorig jaar tientallen nestkastjes opgehangen in het Lammetjeswiel en in het Park huis te Kinderdijk. Dit is natuurlijk ook weer goed voor de vogeltjes en daarmee ontstaat er ook een natuurlijke manier om bijv. de eikenprocessierups aan te pakken.

Tot slot hebben we een pakket voor basisscholen samengesteld om de belangrijke functie van biodiversiteit onder de aandacht van de jeugd te brengen. Het pakket bestaat uit een insectenhotel, een lesbrief over het belang van bloemen en insecten, een herkenningskaart “vlinders en bloemen” en bloemzaad.

Dit is mede mogelijk gemaakt door www.prachtlint.nl. Deze organisatie heeft het bloemenzaad en de herkenningskaart “vlinders en bloemen” aan ons geschonken. Dit bloemenzaad is van inheemse soorten. Soorten bloemen die dus in onze omgeving horen en waar de Alblasserdamse insecten blij van worden. De rest van de kosten hebben wij kunnen betalen door de vrijwilligersprijs die wij als stichting vorig jaar hebben gewonnen.

Zo kunnen we door gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken belangrijke zaken als biodiversiteit onder de aandacht brengen en een positieve bijdrage leveren aan het herstel daarvan. Grotere biodiversiteit betekend mooie bloemenpracht, een grotere variatie aan nuttige insecten, een voedselrijke omgeving voor vogels die ook nog eens mooie schuilplaatsen voor hun oplevert en voor de mens een prettige en gezondere omgeving.

Als iedereen zo zijn bijdrage levert zorgen we samen voor een voor een leefomgeving met een grotere biodiversiteit, mooie gekleurde bloemenpracht en een grotere variatie aan diersoorten.

Zo trekken de bloemen insecten aan die op hun beurt weer als voedsel dienen voor de vogels. Helaas zien we nog altijd dat er in veel tuinen te veel tegels en te weinig groen is. En ook te veel van hetzelfde en daardoor is er voor veel insecten geen voedsel meer. Wat dan natuurlijk weer direct gevolgen heeft voor de vogels.

Stichting De Groene Long / Park huis te Kinderdijk.