ALBLASSERDAM – Gonnie Verboom uit Alblasserdam wil in september 2020 starten met een vrouwengroep die djembé gaat spelen. “Ik heb het ooit op vakantie gezien en vond het zó mooi. Ik had het plan al langer, maar het heeft een tijd in de ijskast gestaan. Nu gaat het er toch van komen,” vertelt Gonnie, die zelf nog niet eerder djembé heeft gespeeld. Voor de dames die, net als Gonnie, ook willen leren trommelen, wordt er een workshop gegeven door Niels Fleurke uit Zwijndrecht.

De eerste workshop wordt op woensdagavond 16 september gehouden. De damesgroep gaat bestaan uit maximaal vijftien vrouwen met een minimumleeftijd van zestien jaar. Na tien workshops op woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in het gebouw van De Doorzetters aan de Randweg in Alblasserdam is het de bedoeling dat er een zelfstandige djembé-damesgroep in Alblasserdam wordt opgericht. Wie de muzikale leiding krijgt, is nog niet duidelijk. Dat zal waarschijnlijk degene zijn die het meest muzikaal is.

Dames die mee willen doen, hoeven zelf geen djembé te bezitten. Tijdens de workshop zorgt Niels voor voldoende djembés. Na afloop van de workshops is het mogelijk om er één bij Niels aan te schaffen. Aanmelden voor de djembégroep en de workshops kan via [email protected].

Niels Fleurke verzorgt al jaren djembélessen. “De djembé is de bekendste trommel in heel de wereld. Het is een Afrikaanse trommel. Ook als je niet zo muzikaal bent, kun je er al vrij snel iets leuks uithalen. Ik ben er zelf al 25 jaar mee bezig. Om het goed te leren spelen, ben ik op studiereis geweest naar Mali en Guinee in West-Afrika. Daar heb ik heel veel les gehad. Ik speel nog steeds elke dag djembé. Het is mijn passie,” aldus de Zwijndrechter.

De kosten voor de lessen zijn twaalf euro per les. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de damesclub zo goed wordt, dat er optredens gegeven gaan worden op bijvoorbeeld evenementen.

Wiki
De djembé (ook: djembeh, djembee, dzjembee of yembe) is een vaastrommel die voornamelijk afkomstig is uit West-Afrika: Mali, Guinee, Senegal, Ivoorkust, et cetera.

Omdat djembés een geluid kunnen produceren dat kilometers verderop nog te horen is, werd deze trommel traditioneel gebruikt om snel met andere dorpen te kunnen communiceren.

De traditionele djembé wordt met de hand gemaakt. Een boomstam wordt uitgehold en bespannen met een geitenvel. Dit vel wordt via een touw-bespanning op de djembé bevestigd.

De boom waarvan de traditionele djembés gemaakt worden is de Leky.

Tegenwoordig worden djembés ook fabrieksmatig geproduceerd.

Deel dit bericht via...