ALBLASSERDAM / REGIO – In de afgelopen periode is het diverse keren voorgekomen dat er wilde dieren dodelijk verongelukten in de regio. Bij Nieuw-Lekkerland en bij Wijngaarden werden reeën doodgereden en op de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam werd afgelopen maand ook een ree dodelijk aangereden. William Kennedy is Faunabeheerder / Jager Gekwalificeerd Persoon NVWA en Bestuurder WBE Alblasserwaard-West. Hij legt in onderstaande verhaal uit hoe aanrijdingen verminderd kunnen worden en wat men moet doen als er bijvoorbeeld een hertje is aangereden.

Door de situatie van het COVID-19 virus is het een stuk stiller op de provinciale wegen en andere wegen in de Alblasserwaard. Het wild, en niet alleen de ree-populatie, wordt wat onvoorzichtiger en verplaats (wisselt) zich nu ook over de voorheen zo drukke wegen (N214 en N481 bijvoorbeeld). Meestal loopt het niet goed af voor het wild en voor de bestuurder flinke schade aan het voertuig.

Bronst en drachtige reegeiten
De voortplantingscyclus van het ree is ongeveer een jaar! In Juli begint de paartijd, ook wel bronst genoemd. Een prachtig schouwspel is dat in onze mooie polder waar te nemen. Het zogenaamde drijven, als de bok de geit achtervolgd is een waar spektakel. Ook zijn er ‘gevechten’ tussen de jonge en de wat oudere bokken om een plekje te veroveren en zo zelf aan bod te komen. Gedreven door hormonen doen deze jonge bokken soms wat onvoorzichtig en kunnen ook dan zomaar pardoes de weg over steken, en netjes links en rechts kijken is er dan niet bij.

Een simpele rekensom geeft als uitkomst dat dus in Mei en Juni de reekalfjes worden geboren. Meestal twee, maar soms ook drie tegelijk. Op dit moment lopen er dus reegeiten hoogzwanger rondt in de polder.

Honden aan de lijn
Jaarlijks worden er ook reegeiten die hoogzwanger zijn achterna gezeten en zelfs aangevallen door loslopende honden. Iedere hondenbezitter zal zeggen “Dat doet mijn hond niet!”, maar wat als hij of zij even geen zin heeft om onder appel te staan? Houd uw trouwe viervoeter dan ook zoveel mogelijk aan de lijn in deze periode (Mei-Juni). De geiten worden opgejaagd en overlijden vaak door stress, rennen hoog vluchtig de weg over, of worden gegrepen door die ‘altijd zo’n lieve hond’.

Aantallen ree-wild Alblasserwaard
In de Alblasserwaard zijn in 2019 meer dan honderd reeën waargenomen tijdens tellingen door de Wild Beheer Eenheden, kortweg WBE genoemd Uit de registraties van tellingen en valwild blijkt dat 6% van de getelde populatie slachtoffer wordt van een aanrijding

Die aanrijdingen dat valt toch wel mee!
Bij de meeste was het stuk wild op slag dood maar een enkele keer moest de valdwild coördinator het beestje uit zijn of haar lijden verlossen. Het zijn er dus nogal wat. Wat te doen bij een aanrijding met een in het wild levend dier (ree, vos, wildzwijn hert, das)

In de Alblasserwaard zijn aanrijdingen met een wild zwijn of hert zeer onwaarschijnlijk, maar een ree of vos kan zeker voorkomen. Dassen komen hier wel voor, maar niet in grote getallen.

Wat te doen?

 • Zorg dat u veilig langs de kant van de weg komt te staan
 • Bel direct de meldkamer van de politie op nummer 0900-8844
 • Ook als het dier niet blijft liggen, maar er vandoor gaat.
 • Geeft de plaats van de aanrijding zo precies mogelijk door
  (hectometerpaaltje, huisnummer, kruising, GPS-coördinaat)
 • Blijf wachten tot de politie of de faunabeheerder cq. Valwild coördinator ter plaatse is.

De meldkamer schakelt de valwild coördinator in, deze persoon heeft een speciale ontheffing om bijvoorbeeld langs de openbare weg en in de bebouwde kom het aangereden stuk uit het lijden te verlossen. Als het aangereden dier is gevlucht zal het zeer zeker gewond zijn en wellicht aan de verwondingen overlijden. De valwild coördinator heeft dan de mogelijkheid om speciaal hiervoor opgeleide nazoek honden en begeleider op te roepen. Samen speuren ze dan het stuk wild op.

De valwild coördinator voor het westelijke deel van de Alblasserwaard is Arjan de Koning, te bereiken via 06-30 41 06 64

Wat NIET te doen!

 • Rij niet door, u bent verplicht de aanrijding te melden en te wachten
 • Laat het dier met rust, eventueel kunt u het aan de kant van de weg leggen
 • Bel niet de Dierenambulance die komen niet voor een dood dier, en wilde dieren kunnen maar zelden worden gerevalideerd.
 • Neem het dier niet mee, volgens artikel 3.22 van de Regeling natuurbescherming zou het onder bepaalde omstandigheden wel mogen, maar verstandiger is om de afvoer aan de valwildcoördinator over te laten.

Wat gebeurt er met het dode dier?
In Nederland zijn er aantal mogelijkheden. Het dier is nog in zo een staat dat het geconsumeerd kan worden. De beoordeling ligt bij een Gekwalificeerd Persoon, vaak een jager met een speciale erkenning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Is het niet geschikt zal het op een afgelegen plek, buiten bereik en zicht van wandelaars teruggeven worden aan de natuur (biomassa), zodat andere dieren hiervan weer kunnen eten.

Voorkomen is beter…en wat moet ik met de schade aan mijn voertuig?
Om een aanrijding te voorkomen is het matigen van uw snelheid in de ochtend- en avond schemering de voornaamste. Wijk voor uw eigen veiligheid niet uit of trap boven op de rem (er kan een voertuig dicht achter u zitten die het dier niet ziet. Ook een boom geeft niet echt mee.

De meeste verzekeringen vergoeden de schade aan uw voertuig als u verzekerd bent met een beperkt casco of een volledige cascodekking. WA-verzekering alleen is niet voldoende. Aansprakelijkheid is er ook niet, het wilde dier is feitelijk van niemand. Check dit bij uw eigen verzekering, een aanrijding met een wild dier, ook al weegt een ree maximaan een 25 kg. Is aanzienlijk.

Vergeet vooral niet te genieten!
Fiets of wandelt u in onze mooie Alblasserwaard kijk dan vooral goed om u heen. Er is zoveel moois te zien. Geniet van de sprongen ree (groepjes) in de vroege ochtend in de weides of ’s avonds als ze lopen te grazen. Zie de mannetjes hazen ‘rammelen’ in de strijd om een moer, of de bokken die het nieuw opgezette gewei aan het vegen zijn.

Wilt u meer weten of heeft u vragen neem dan contact op met de WBE in uw buurt.

Alblasserwaard-West: http://www.wbe-alblasserwaard-west.nl/

Auteur: William Kennedy, Faunabeheerder / Jager Gekwalificeerd Persoon NVWA en Bestuurder WBE Alblasserwaard-West

Bronnen:

Stichting afhandeling & monitoring Fauna Aanrijdingen http://www.fauna-aanrijdingen.nl

Nederlandse Jagers Vereniging https://www.jagersvereniging.nl/

Deze twee liepen deze maand langs de N214 bij Oud-Alblas.