KINDERDIJK – Enkele honderden liters gasolie zijn dinsdag 16 juni 2020 in de rivier de Lek bij Kinderdijk terecht gekomen. Dit gebeurde door een fout tijdens het tanken van een binnenvaartschip op de rivier. “Er heeft een schip bij een ander schip getankt. Niet bij een bunkerstation maar een soort bunkerschip. Bij dit tanken is er iets misgegaan,” legt een woordvoerster van Rijkswaterstaat uit. De diesel is inmiddels verspreid over vele kilometers. Ook op de Lek bij Nieuw-Lekkerland ligt gasolie op het water.

De Rijkswaterstaatwoordvoerster vertelt: “De gasolie is zeer verspreid over de stromende rivier. Het is nu vloed, dus het stroomt nu stroomopwaarts. En straks om een uur of drie wordt het eb en komt een het weer een beetje terug. We hebben dan wat oliebooms klaarliggen om een deel op te ruimen.”

Het grootste deel zal echter niet opgeruimd kunnen worden: “Voor de rest moet de natuur zijn werk gaan doen. Het is nu zo ver verspreid, dat verder opruimen niet meer mogelijk is. Maar met dit weer zal de gasolie snel verdampen.”

De oliebooms liggen in de rivier en vangen een deel van de diesel weer op.