ALBLASSERDAM – Het gemeentehuis in Alblasserdam is opgeleverd. Her en der moeten nog wat puntjes op de ‘i’ worden gezet en aan de raadszaal wordt nog gewerkt, maar het meeste werk is gedaan. Het vernieuwde pand kan wat wethouder Peter Verheij betreft weer tientallen jaren mee. “Dit doe je ‘once in a lifetime’. Het was echt hard nodig. Onder meer alle technische installaties moesten worden vernieuwd. Er staat nu een toekomstbestendig gebouw dat weer tientallen jaren mee kan.” Buiten het gemeentehuis wordt er tot aan de zomervakantie nog gewerkt aan de opknapbeurt van het Raadhuisplein en de Havenstraat.

Afgelopen week werd het gemeentehuis, dat de naam De Rederij heeft gekregen, officieel opgeleverd. De bibliotheek is inmiddels verhuisd vanaf de Ieplaan naar de nieuwe locatie in het gemeentehuis en is op aangepaste openingstijden open.

Rondleiding
Maandag 15 juni 2020 gaf wethouder Peter Verheij aan de lokale en regionale pers een rondleiding door het compleet gerestaureerde pand. Verheij vertelde hoe bij de restauratie telkens rekening is gehouden met de geschiedenis van het pand en van het dorp.

Industrieel
Verheij: “In 1965 is het oude gemeentehuis, dat nu is opgeknapt, nieuw opgeleverd. Voor die tijd stond het gemeentehuis op de Dam. Dat gemeentehuis is met de grond gelijk gemaakt tijdens de bombardementen in de oorlog. Er heeft ook nog een tijdje een gemeentehuis langs de dijk gestaan. En toen dacht men: ‘we hebben behoefte aan een gemeentehuis, waar alles bij elkaar zit’. De architecten Berghoef en Hondius hebben het industriële uiterlijk gecombineerd met functioneel gebruik, zonder al te veel tierelantijnen. Sommige mensen vinden het gemeentehuis nog steeds niet zo mooi, vanwege de fabrieksuitstraling. Maar kijk dan even terug in de boekjes van 1960 met één en al industrie op deze locatie in het dorp.”

DNA is overeind gebleven
Over het resultaat van de opknapbeurt, is wethouder Verheij erg tevreden. Hij vertelt: “Architect DP6 heeft een combinatie gezocht tussen een hedendaagse uitstraling met respect voor het gemeentelijk monument dat dit pand is. Dat is zeer geslaagd. Het DNA van het gebouw is overeind gebleven en tegelijkertijd heeft het een hedendaagse uitstraling gekregen en is het pand functioneel in gebruik.”

9 miljoen euro verantwoord?
De restauratie van het gemeentehuis kostte uiteindelijk iets meer dan 9 miljoen euro. Regelmatig zijn deze kosten onderwerp van gesprek in het Damdorp. Zoals afgelopen week toen bekend werd dat de belastingen waarschijnlijk omhoog moeten, als het rijk niet met extra geld komt. Verheij legt uit waarom de investering wat hem betreft toch echt gerechtvaardigd is: “Van het oude gemeentehuis hebben ruim vijftig jaar gebruik gemaakt. Dit vernieuwde pand is nu voor tientallen jaren weer toekomstbestendig. Het is een investering die je ‘once in a lifetime’ doet. Het was ook hard nodig. Alle technische installaties moesten vernieuwd worden. Behalve de brandmeldinstallaties en het alarm stond alles op rood. Het energielabel dat we hadden, was zo laag, dat het eigenlijk niet eens bestond. Op alle vlakken was er aanleiding om het pand grondig beet te pakken. En wat betreft de financiën: het zijn juist de zorgkosten die enorm stijgen. De zorgkosten stijgen jaarlijks harder dan de hele huisvestingslast van dit gebouw bij elkaar. En dat van jaar op jaar. Er ontstaan tekorten, doordat de rijksoverheid te weinig compenseert.”

Trouwkosten
Deze week werd ook bekend dat de kosten om te trouwen in het gemeentehuis hoger worden. Via sociale media werd geschamperd dat dit was om het pand terug te verdienen. Wethouder Verheij legde uit dat er inderdaad is gekeken naar de trouwkosten. “We hebben gekeken naar de werkelijke kosten en de oude tarieven bleken niet kostendekkend te zijn. Dat betekende dat mensen in Alblasserdam voor iemand anders’ trouwerij meebetaalden. Overigens bestaat er ook nog steeds de optie om gratis te trouwen. Als je de kosten vergelijkt met de kosten elders in het land, doen we het nog steeds prima. Het is alleen kostendekkend, we maken er dus geen winst op.”

Bibliotheek, Smile en politie
Het vernieuwde gemeentehuis biedt ook ruimte aan de bibliotheek, een steunpunt voor de politie en een ‘werkcafé’ van leerwerkbedrijf Smile. De bibliotheek is afgelopen week geopend, met aangepast ‘corona-openingstijden’. Boeken die worden ingeleverd, gaan in verband met het coronavirus, 36 uur lang in ‘quarantaine’ en worden daarna teruggeplaatst. De boeken staan verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping.

Ook leerwerkbedrijf Smile is inmiddels actief in het pand en de politie verhuist op korte termijn naar De Rederij. Het oude politiebureau aan de Goudsbloemstraat zal daarna in de openbare verkoop worden gezet. De opbrengsten daarvan gaan naar de nationale politie.

Open dag
In het najaar volgt naar alle waarschijnlijkheid nog een open dag voor alle Alblasserdammers die daar interesse in hebben. “Mits corona-omstandigheden dat toelaten natuurlijk.”

Raadhuisplein
Behalve het gemeentehuis worden ook het Raadhuisplein en de Havenstraat aangepakt. “Het nu nog open en lege plein krijgt straks een knusse, huiselijke sfeer dankzij zitobjecten en grote overdwars geplaatste bakken voor groen. De huiselijke sfeer wordt ook versterkt door het lichtplan; de grote schijnwerpers worden vervangen door ‘schemerlampen’. Zo wordt het Raadhuisplein een gezellige ontmoetingsplek. Dit betekent wel dat er niet langer op het Raadhuisplein geparkeerd kan worden. Om dit te compenseren wordt het parkeerterrein bij Landvast makkelijker bereikbaar gemaakt met een nieuwe trap aan het begin van de loopbrug,” belooft de gemeente op haar website. De opknapbeurt van het Raadhuisplein en de Havenstraat kosten ongeveer 2.000.000 euro.