ALBLASSERDAM – Het ethersignaal van lokale omroep Klokradio is vorige week opgepikt in Finland. “Met drie zenders wordt het gehele gebied van Alblasserdam en Molenlanden via drie etherfrequenties bestreken. Op zich al een gebied van 200 km2. Groot was echter de verbazing toen de omroep een mail uit Finland ontving. Otso Ylönen ontving op 5 juni het programma De Vrijdagavond op zijn radio in Salo-Finland, de Nederlandse woorden vielen hem direct op. Otso is een elektrotechnisch ingenieur die met sensitieve ontvangers en grote antennes radiostations op grote afstand probeert te ontvangen. Heel verrassend was voor hem die vrijdag de ontvangst van Klokradio op 97.3 FM,” zo laat Klokradio in een persbericht weten.

In bepaalde gunstige atmosferische omstandigheden weerkaatsen radiogolven tussen luchtlagen en zo kan een radiosignaal soms onbedoeld verre afstanden afleggen. Klokradio meldt in het persbericht: “Klokradio is een regionale zender met een relatief laag uitzendvermogen en daarom is het zo bijzonder dat Klokradio in Finland gehoord is. De radiohobbyist aldaar vond het ook zo apart dat hij een mail met een geluidsfragment, informatie en foto’s naar Klokradio stuurde. Een reactie van zover vanwege het ethersignaal is echt uniek voor de Alblasserwaardse omroep.”

Het bericht uit Finland is hier te bekijken.