ALBLASSERDAM – Het hondenbeleid in de gemeente Alblasserdam is aangepast. Er zijn in Alblasserdam 21 losloopgebieden vastgesteld. Om overlast van honden(poep) te beperken en de regels voor hondenbezitters zo eenvoudig mogelijk te maken heeft de gemeente het beleid aangepast. Er zijn regels voor het uitlaten van honden en opruimen van hondenpoep binnen de bebouwde kom, in parken en in het buitengebied.

Binnen de bebouwde kom
Binnen de bebouwde kom lopen honden aan de lijn, behalve in aangewezen losloopgebieden. Hondenpoep opruimen moet altijd, ook in de losloopgebieden. Sommige gebieden zoals speeltuinen en skateparken zijn verboden voor honden, ook als ze zijn aangelijnd.

In de parken
In de parken binnen de gemeente gelden dezelfde regels als in de bebouwde kom. Er is een aanlijnplicht en een opruimplicht. Alleen in de aangewezen gebieden mogen honden los lopen. Een uitzondering is het Lammetjeswiel waar in een deel een tijdelijk hondenverbod geldt van 1 mei tot 1 oktober. Het strand, de ligweiden en het gebied met speeltoestellen zijn dan verboden voor honden. In deze periode mogen honden alleen kort aangelijnd op het pad lopen. Van 1 oktober tot 1 mei is het gebied weer losloopgebied met opruimplicht. De informatieborden bij het Lammetjeswiel worden op korte termijn nog aangepast.

In het buitengebied
In het buitengebied mogen honden loslopen, mits dit veilig is voor mensen en de hond. Opruimen hoeft niet.

Regels simpeler gemaakt
De gemeente Alblasserdam meldt op haar website: “Beleid houden we regelmatig tegen het licht. De reden hiervoor was in dit geval onduidelijkheid over verschillende soorten losloopgebieden en een verouderde kaart met hondenuitlaatgebieden. We hebben het beleid simpeler gemaakt en kleine aanpassingen gedaan. Voor hondenbezitters en andere belangstellenden was er in december een informatieavond over de aanpassingen. Inmiddels is het beleid vastgesteld en is er een zogenoemd aanwijzingsbesluit genomen.

Zakje
Wie een hond uitlaat, moet iets bij zich te hebben om de hondenpoep te kunnen opruimen. Verspreid door Alblasserdam staan circa 15 dispensers waaruit uitlaters hondenpoepzakjes kunnen halen. In het dorp staan zo’n 60 hondenpoepbakken waarin de hondenpoep achtergelaten kan worden. De gemeente leegt de bakken wekelijks.

Losloopgebieden in Alblasserdam
Het is de eigenaar of houder van een hond toegestaan diens hond te laten loslopen in de volgende losloopgebieden, één en ander conform bijlage: a. het pad rondom Park Huis te Kinderdijk; b. het pad van de Savornin Lohmanweg, gelegen aan het water; c. het pad tussen de Savornin Lohmanweg en de Pijlstoep; d. het pad het Rijzenwiel; e. het gebied tussen Roerdompstraat en Molensingel; f. het Buitenpad tussen Boerenpad en Plantageweg; g. het gebied tussen Middelwetering, Buitenpad en van Goghplantsoen; h. het pad aan de Middelwetering, tussen Mesdaglaan en Adriaan van Ostadelaan; i. de groenstrook tussen voetpad, Rembrandtlaan en flat aan de Pieter de Hooghplaats; j. de groenstrook langs de Rembrandtlaan tussen de onder i. genoemde groenstrook en de Nicolaas Beetstraat; k. de groenstrook tussen de achterzijde van de flats aan de Nicolaas Beetstraat, het water, Rembrandtlaan en Plantageweg; l. het Elsenpad m. het Wilgenpad n. de Groene Zoom, wat betreft het gedeelte dat aan het water ligt o. de groenstrook tussen Blokweerweg, Cortgene en Cortgenehof p. het gebied tussen Nedersassen, Wilde Woutstraat en Zeevaartschoollaan q. de kop van Park Waterhoven r. de groenstrook bij de Kabelbaan s. het bos gelegen naast de ijsbaan t. het park het Lammetjeswiel, gedurende 1 oktober tot 1 mei; u. het buitengebied.

Alles uit het vastgestelde beleid is hier te vinden.

Handhaving controleert de regels
U krijgt een boete als:
U de hondenpoep niet opruimt: € 95,00;
De hond niet aan de lijn loopt: € 95,00;
De hond in een gebied loopt waar honden verboden zijn: € 140,00;
De hond niet voorzien is van een identificatiemerk: € 95,00.
(bedragen excl. Administratiekosten van € 9,00).

Identificatie
Loslopende honden kunnen per ongeluk verdwalen of weglopen. Om honden zo snel mogelijk met de eigenaar te kunnen herenigen moeten loslopende honden voorzien zijn van een halsband of tuigje met een identificatiemerk waarmee de eigenaar van de hond te traceren is. Dit kan al door uw telefoonnummer met een markeerstift in de halsband te schrijven of het dragen van een penning met uw telefoonnummer.

Deel dit bericht via...