ALBLASSERDAM – De overlevingskansen bij een hartstilstand zijn sinds woensdag 10 juni 2020 toegenomen in Alblasserdam. Bij De Hooch2 aan de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam is namelijk een nieuwe AED opgehangen. Bij de flats hing nog geen AED die elk moment van de dag beschikbaar was, maar mede dankzij de inzet van een tweetal vrijwilligers uit de wijk Blokweer 2, Woonkracht10, BAM Wonen BV en de gemeente Alblasserdam is ook daar vanaf nu een defibrillator beschikbaar in geval van nood.

Twee vrijwilligers uit Blokweer 2 en de gemeente Alblasserdam hebben de afgelopen maanden er voor gezorgd dat in het dorp bijna genoeg AED’s 24 uur per dag beschikbaar zijn. Vrijwilliger Paul Kooper, die zich voor het project heeft ingezet, vertelt: “De Pieter de Hoochplaats was nog één van de laatste stukjes in Alblasserdam waar geen AED in de directe omgeving 24/7 beschikbaar was. Er is contact gezocht met Woonkracht10 en BAM Wonen bv, de aannemer van de renovatie van de 224 woningen op de Pieter de Hoochplaats. En dit met een super mooi resultaat! Bam Wonen bv heeft een AED gedoneerd, de Gemeente Alblasserdam heeft een AED-buitenkast met pincode geleverd en Woonkracht10 faciliteert bij het ophangen van de buitenkast en verdere voorzieningen. Echt een mooi voorbeeld van prettige samenwerking en sociale betrokkenheid van alle partijen.”

De kast plus AED is buiten opgehangen naast het nieuwe huismeesterkantoortje aan de linkerzijde van de hoofdingang van De Hooch 2. De AED is aangemeld bij HartslagNU, waardoor de AED gebruikt kan worden bij een hartstilstand in de buurt. Paul Kooper: “BAM Wonen bv, Woonkracht10 en Gemeente Alblasserdam, super bedankt!”

Kooper besluit: “Het Ondernemersfonds Alblasserdam heeft ook nog drie AED-buitenkasten aangeschaft en er zijn weer drie ondernemers bereid  gevonden om hun AED naar buiten te brengen, waardoor deze AED‘s  24/7 beschikbaar zijn. Besems Verzekeringen & Hypotheken BV, Biokaas Kinderdijk en Uitvaartonderneming Drechtstreek & Timmers (aula begraafplaats Oude Torenbrug ):  top dat jullie dit doen.”

Bij een hartstilstand is het belangrijk dat direct 112 wordt gebeld. Vanuit de meldkamer worden hulpdiensten en de burgerhulpverleners gealarmeerd. De burgerhulpverleners kunnen, voor de aankomst van de hulpdiensten, alvast starten met reanimeren, het ophalen en activeren van een AED. De AED-kasten zijn te openen met de pincode die de meldkamer meestuurt.