ALBLASSERDAM – Ad Vos, bestuurder van PIT kinderopvang & onderwijs, heeft donderdag 4 juni 2020 een gedenksteen gelegd voor de nieuwbouw van christelijk integraal kindcentrum De Twijn aan de Parallelweg 2 in Alblasserdam. Dit gebeurde vanwege de coronarichtlijnen in een klein gezelschap dat bestond uit de voorzitters van de leerlingenraad en de kindcentrumraad, wethouders Arjan Kraijo en Dorien Zandvliet van de gemeente Alblasserdam en een aantal anderen die nauw zijn betrokken bij de bouw van het nieuwe schoolgebouw.

“Het is met trots dat ik vandaag de eerste steen mag leggen. Trots op de samenwerking tussen de gemeente Alblasserdam en PIT, trots op het team van De Twijn dat enorm betrokken is bij de nieuwbouw en trots op het unieke gebouw dat we hier met elkaar neerzetten,” aldus Ad Vos in zijn speech. Hij is blij dat de gemeente – de bouwheer van het nieuwe pand – en PIT samen met de architect van Topos architectuur & bouwkunde de missie en visie van PIT hebben weten te vertalen in het gebouw. “Het ontwikkelrecht van kinderen zien we in alles terug.” Een trap die een tribune is, een klimwand, netten in het gebouw, een ruim speelleerplein buiten en een flexibele indeling met paneelwanden om de ruimte zo in te delen als nodig is voor de speel- en leeractiviteiten voor de kinderen. Ook zijn er voorzieningen om op het dak een natuurtuin aan te leggen. Voor de baby’s, dreumesen en peuters van het kinderdagverblijf is een knus buitenplein met een glazen afscherming voor het water en zicht op het groen. “Dat maakt de nieuwbouw van De Twijn uniek in Nederland en volgens deskundigen zelfs een voorbeeld van huisvesting van geïntegreerde kinderopvang en basisonderwijs. Met dit gebouw dragen we letterlijk en figuurlijk ons steentje bij om toekomstdromen van kinderen waar te maken.”

Vrolijk
Directeur Martijn Beekhof bedankte namens ikc De Twijn Ad Vos en de aanwezigen voor hun komst. “Vanwege de coronamaatregelen hebben we er een bescheiden bijeenkomst van gemaakt. We hadden naast de kinderen en ouders ook graag de omwonenden uitgenodigd, want zij zijn vanaf de eerste dag nauw betrokken bij alle plannen voor ver- dan wel nieuwbouw van De Twijn. We hopen dat we in het voorjaar van 2021 onze officiële opening wat uitgebreider kunnen vieren en iedereen ons prachtige nieuwe onderkomen kunnen laten zien. Het is fijn dat de bouw op schema ligt. Het totale skelet van het gebouw staat nu en voor de bouwvakantie zit de eerste laag dakbedekking erop zodat de bouwers na hun vakantie binnen kunnen gaan werken. In het gebouw worden allerlei vrolijke, frisse kleuren gebruikt die zijn uitgekozen door het team van De Twijn. Pedagogisch medewerkers, leerkrachten, kinderen en ouders: we kijken met elkaar echt uit naar het moment waarop het gebouw klaar en ingericht is en we er onze visie van bewegend ontwikkelen en leren kunnen gaan toepassen.”

Duurzaam
Met het oog op een duurzame toekomst krijgt het gebouw geen gasaansluiting. Dat vereist dat er luchtdicht wordt gebouwd, met zo min mogelijk valse trek die energieverlies betekent. Een warmtepomp en zonnepanelen op het dak moeten zorgen voor een prettig binnenklimaat. In de lokalen wordt koeling aangebracht om bij zomers weer de binnentemperatuur vier graden lager te krijgen dan die van buiten. In de kinderopvangruimtes komt vloerverwarming. Verder worden materialen, zoals speeltoestellen en bestrating, hergebruikt.

Deel dit bericht via...