KINDERDIJK  – Mogelijk wordt de Lekkerlandse Boezemkade (soms Tiendweg genoemd) tussen Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk ook afgesloten voor wandelaars die geen ticket hebben. Passanten merkten op dat langs de weg inmiddels hekken staan met daarop het bord ‘verboden voor wandelaars’ en met daaronder: “Uitgezonderd eigenaren tickets Werelderfgoed Kinderdijk”. Omdat deze Boezemkade in de eerdere aankondigingen niet werd genoemd, riep dit vragen op.

Zo schrijft Anke van Ommen: “Beste SWEK, Gemeente Molenlanden, of waar we ook moeten wezen. Vrijdag hebben wij gelezen op Alblasserdamsnieuws.nl dat een gedeelte van het molengebied wordt afgesloten, maar dit gebied strekt zich wel heel ver uit. Tot onze verbazing en vele bewoners met ons, is de Tiendweg achter Nieuw-Lekkerland ook afgesloten. Een gebied waar we altijd in rust kunnen wandelen en de hond kunnen uitlaten. Ook oudere mensen, die met een paar honderd meter lopen van hun huis even de natuur in kunnen om hun hondje uit te laten of te wandelen, mogen niet meer. Wij nemen aan dat dit een vergissing is, want wij hebben als omwonenden hier niets van gehoord. Ik neem aan dat we gewoon kunnen blijven wandelen of komt die brief met de gratis pas nog? PS Dit is altijd nog een rustig gebied met weinig toeristen, is het geen goed idee om dit zo te houden?”

Waterbedeffect
Woordvoerder Jan-Dirk Verheij van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) laat weten dat de optie om de Nieuw-Lekkerlandse Boezemkade ook af te sluiten nog open is gehouden. De borden en hekken staan er uit voorzorg. Het is volgens Verheij mogelijk dat de weg alsnog wordt afgesloten, als deze week blijkt dat er een ‘waterbedeffect’ ontstaat. Dat zou zo kunnen zijn, als de toeristen niet via de hoofdingang komen, maar via bijvoorbeeld de Boezemkade het molengebied in gaan. In het toeristische deel van het molengebied is per ‘tijdslot’ plaats van maximaal 200 toeristen.

Coronamaatregelen
Eerder deze week werd bekend dat een deel van het Molengebied in Kinderdijk alleen toegankelijk wordt voor toeristen met een ticket en voor de direct omwonenden: Kinderdijkers en de bewoners van de West-Kinderdijk in Alblasserdam. De (Alblasserdamse) Boezemkade en het erf van de Blokkerse Wip in Alblasserdam zijn volledig afgesloten. Woordvoerder Verheij legt uit dat dit te maken heeft met het feit dat over die kade een officiële wandelroute loopt. Het zou via die route te druk kunnen worden bij de molens. Daarmee zou het SWEK in de problemen kunnen komen, omdat het SWEK allerlei maatregelen van de overheid moet nemen om het niet ongecontroleerd druk te laten worden in verband met de uitbraak van het coronavirus.

Maatwerk voor locals
Woordvoerder Verheij benadrukt dat het SWEK er zoveel mogelijk aan zal doen om de toegang tot het molengebied zoveel mogelijk toegankelijk te houden voor mensen uit de omgeving. Verheij: “Mocht ook de Lekkerlandse Boezemkade worden afgesloten, gaan we proberen om voor de ‘locals’ zoveel mogelijk maatwerk te leveren, zodat zij gewoon hun rondje kunnen maken. Net als Kinderdijkers over de Middelkade. De maatregelen zijn vooral noodzakelijk om de grote aantallen recreanten uit die gebied weg te houden. Dat dit hard nodig is bleek zondagmiddag.”