ALBLASSERDAM /  KINDERDIJK – Een deel van een molengebied bij Kinderdijk èn Alblasserdam is vanaf volgende week zonder entreeticket niet meer te bezoeken tijdens de SWEK-openingstijden. Voor direct omwonenden komt er een speciale pas, waarmee een aantal wegen nog wel toegankelijk blijft. Dit blijkt uit borden die zijn geplaatst en uit een brief die omwonenden hebben ontvangen. Het Werelderfgoed Kinderdijk is inmiddels 2,5 maand gesloten in verband met de uitbraak van het coronavirus. Volgende week worden de bezoeklocaties weer heropend, maar wel met allerlei aanpassingen.

Zo komen er verplichte looproutes en mag er een beperkt aantal mensen per locatie aanwezig zijn.

Afsluiting noodzakelijk om toeristen te ontvangen
De meest zichtbare maatregel is een gedeeltelijke afsluiting van het Werelderfgoedgebied. De Rijksoverheid heeft bepaald dat locaties als Werelderfgoed Kinderdijk alleen nog online kaartjes mogen verkopen aan een vooraf bepaald aantal bezoekers. “Afsluiting is dus noodzakelijk om te voorkomen dat er grote aantallen recreanten zonder kaartje het gebied in gaan. De anderhalve meter maatregel komt dan in het gedrang. De boodschap is duidelijk: zonder entreeticket is het zinloos om naar Kinderdijk te reizen,” zo is te lezen in een brief aan de omwonenden.

Middelkade dicht
De Middelkade wordt op twee plekken afgesloten met hekken. Dit zal gebeuren bij het bezoekerscentrum en bij de Blokweerschebrug nabij de Blokweersche Kade in Alblasserdam. Zonder entreeticket is het gebied tussen 08.45 en 17.30 uur niet te betreden. Voor omwonenden is er wel een speciale toegangspas, waarmee omwonenden over de Middelkade kunnen wandelen. Bij het verlaten van het gebied, moet de pas weer worden ingeleverd. De fiets is niet meer toegestaan in het gebied en honden moeten aan de lijn.

Boezemkade
Verder wordt het verboden voor wandelaars om op het erf van de Blokkerse Wipmolen in Alblasserdam te komen. Ook de Boezemkade, waar laatst ophef over ontstond, omdat honden er niet meer mochten komen, wordt volledig afgesloten. Ook op vertoon van een pasje, is het gebied niet meer toegankelijk voor omwonenden. Dat betekent dat de jongeren die daar de laatste tijd volop recreëren rondom de steigers langs de boezem, daar ook niet meer terecht kunnen.

De visvereniging laat weten dat er met vergunning wel op de kade gevist kan blijven worden.

Wel toegankelijk
De Blokweerschekade, Blokweerschebrug en het fietspad tussen Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Tot 1 september
De maatregelen gelden tijdens de openingsuren van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Vroeg in de ochtend en ’s avonds kan er wel gewandeld en gefietst worden in het gebied. de maatregelen gelden voorlopig tot 1 september 2020.

Parkeren
In de weekenden blijft de parkeerplaats van IHC beschikbaar voor toeristen. Daar worden de bezoekers gewezen op de looproute (eenrichtingsverkeer) naar het Molengebied. Op drukke dagen zet de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) begeleiders in. De bus en de waterbus zijn momenteel niet toegankelijk voor toeristen. De pendeldienst vanuit Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland gaat nog niet van start. Die dienst wordt pas actief als uitbreiding van parkeercapaciteit noodzakelijk is. Wel is besloten dat het buitendijkse parkeerterrein van de SWEK (De Joode-terrein) tijdelijk wordt gebruikt als parkeerplaats voor bezoekers. Personeel en vrijwilligers van de SWEK parkeren dan op de in -en uitstapzone voor bussen langs de dijk. Dit kan omdat groepsbezoek voorlopig niet mogelijk is.

Proefmaand
De maand juni wordt als ‘proefmaand’ gezien. “Wanneer bijsturen nodig is, zullen we snel handelen,” schrijft burgemeester Theo Segers van de gemeente Molenlanden.

Wie zijn omwonenden?
Onder omwonenden wordt verstaan: inwoners van Kinderdijk en de bewoners van de West-Kinderdijk in Alblasserdam, vanaf de Molenkade tot aan Kinderdijk. Deze omwonenden hebben vandaag ook een brief gekregen hierover. De rest van Alblasserdam wordt niet gezien als omwonende.

Waar is een pas verkrijgbaar?
De omwonendepas wordt beschikbaar gesteld bij het betreden van afgesloten gebied en moet bij het verlaten weer worden ingeleverd. Bij de afsluitingen staan medewerkers.