ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans uit Alblasserdam zegt ‘apert tegen’ het bewapenen van toezichthouders te zijn. De burgemeester werd door tijdens de gemeenteraadsvergadering door SGP-raadslid Corné van Werkhoven gevraagd naar zijn mening hierover. Ook de lokale VVD nam publiekelijk afstand van het landelijke VVD-standpunt over het bewapenen van BOA’s. De burgemeester wil dat het geweldsmonopolie bij de politie en bij het leger blijft. Wat Paans betreft dus geen handboeien, pepperspray of een wapenstok voor de toezichthouders.

Betere bewapening?
SGP’er Corné van Werkhoven vroeg aan de burgemeester: “Uit het nieuws vernamen wij een zeer triest incident. Een handhaver in Alblasserdam werd bekogeld met stenen met verwondingen tot gevolg. We betonen onze afschuw over dit geweld. Van onze hulpverleners en handhavers blijf je af. We hopen dat de politie erin slaagt dat de politie de daders opspoort om het recht te laten gelden. We lazen ook dat de partij Beter Voor Dordt oproept om BOA’s  van betere bewapening te voorzien.  Heeft u daar kennis van kunnen nemen en wat is uw standpunt in dezen?”

Verkeerde discussie
Burgemeester Paans zei de woede en verontwaardiging over het belagen van ‘medewerkers van de publieke taak’ te delen. “Het is goed om met elkaar onze afschuw te delen, maar tegelijkertijd moet het niet een aanleiding zijn om de verkeerde discussie aan te zwengelen,” vond Paans.

Geweldsmonopolie
De burgemeester vervolgde: “Ik ben apert tegen (en wat mij betreft had hier vandaag ook de partijnaam (VVD) achter mijn naam op het naambordje gestaan)  het uitrusten van toezichthouders met bewapening. Geen lange stok, geen handboeien en geen pepperspray, maar wel een camera en een noodknop. Het geweldsmonopolie hebben we belegd bij de politie en het leger. Op moment dat we gaan afglijden naar het toekennen van geweldsinstrumenten aan anderen dan de politie en het leger, zijn we een ander probleem niet aan het oplossen, maar zijn we incidentenpolitiek  aan het doen. Volgens mij moeten we het hier hebben over het goed uitrusten van de politiedienst en ervoor zorgen dat de politie beschikbaar is als een BOA de noodknop indrukt.”

Grote waardering
Toen afgelopen vrijdag twee BOA’s werden belaagd in Alblasserdam, was de politie snel ter plaatse. Burgemeester Paans had lovende woorden voor de wijkagenten en zei: “Ik heb grote waardering voor de wijkagenten die vrijdag met twee auto’s ter plaatse kwamen en die nu ons de mogelijkheid geven om hopelijk binnen een aantal dagen zekerheid te hebben over welke groep het was en welke dader uiteindelijk heeft gegooid met een hoeveelheid stenen.”

Afstand van landelijk standpunt VVD
Herman Verweij van de VVD voegde daar aan toe: “Wij als VVD-fractie willen dit lokale standpunt ondersteunen. En ja, daarmee nemen we afstand van wat er in de Tweede Kamer is besproken. U had het niet beter kunnen verwoorden.”

Duidelijker communiceren
Ook Ramon Pardo van de D66 was blij met het standpunt van de burgemeester om het geweldsmonopolie te laten zoals het nu is. Daarnaast riep Pardo op om nog duidelijker te communiceren richting de jeugd over welke regels op dit moment gelden. Pardo benadrukte dat er meer instrumenten zijn dan alleen toezicht. “We hebben jeugdwerk, we zijn als gemeentelijk organisatie ingebed in al die structuren. Ik vind de nadruk op controle groot.”