ALBLASSERDAM – De politie heeft woensdagmiddag 27 mei 2020 voor het eerst gecommuniceerd over de grote politieactie van dinsdag 26 mei 2020 in de regio Drechtsteden. Aan de Newtonweg in Alblasserdam werden elektrische auto’s in beslag genomen. Verder werden er dure auto’s zoals een Bentley, Mercedessen en een Tesla in beslag genomen. In Papendrecht en Sliedrecht werden in het totaal vier personen aangehouden op verdenking van witwassen. Het gaat om twee mannen en twee vrouwen.

Politieagenten van basisteam Drechtsteden-Buiten, wijkagenten van Sliedrecht, Alblasserdam en Papendrecht, financiële- en districtsrecherche van het politiedistrict Zuid-Holland-Zuid van de eenheid Rotterdam, het Openbaar Ministerie en ConfisQ werkten op dinsdag 26 mei 2020 samen in een grootschalig ondermijningsonderzoek naar witwassen. Vier verdachten werden aangehouden en in Sliedrecht, Papendrecht en Alblasserdam doorzoekingen gedaan.

Verdachten
Een 50-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Papendrecht werden als hoofdverdachten op verdenking van witwassen aangehouden.  Een 28-jarige vrouw en een 32-jarige man uit Sliedrecht, werden aangehouden vanwege medeplichtigheid aan witwassen en/of wapenbezit.

Italië
De arrestatie van de 50-jarige zakenman uit Papendrecht, is groot nieuws in Italië. Dinsdag 26 mei 2020 gonsde het al van de geruchten, toen men zag dat de politie in Alblasserdam allerlei elektrische auto’s in beslag nam van het bedrijf Share’ngo op de Newtonweg. De grote vraag was of ook de 50-jarige Papendrechter was opgepakt. Voor de Italianen was dat van groot belang, omdat deze man de voetbalclub Livorno voor 1,6 miljoen euro over zou gaan nemen. Met de club ging het in de afgelopen jaren qua prestaties steeds slechter. Nieuw geld zou voor betere resultaten moeten gaan zorgen.

De politie wil de identiteit van de verdachten nog niet bekend maken. maar via andere kanalen werd al snel duidelijk dat het nieuws inderdaad klopt en dat de zakenman is gearresteerd op verdenking van witwassen.

Journalisten in Italië hebben achterhaald dat de Mercedes die door de politie in beslag is genomen, onlangs nog in Italië op de foto is gezet bij een bezoek van de Papendrechter aan de burgemeester van de stad Livorno. Op foto’s van de politie is de ‘match’ te zien.

Autoverhuurbedrijf
Begin 2019 kwam bij de politie informatie binnen over een autoverhuurbedrijf in Alblasserdam. Voor het bedrijf stond al lange tijd een grote hoeveelheid elektrische (deel)auto’s waarmee ogenschijnlijk niet gereden werd en bedrijfsactiviteiten werden niet of nauwelijks waargenomen.

ConfisQ
Na onderzoek van het Integraal Afpakteam ConfisQ bleek dat de herkomst van de financiering van het bedrijf verhuld werd, er sprake was van onverklaarbaar vermogen en  verdachte transacties die ten aanzien van financiering  vraagtekens opriepen. Ook kwam naar voren dat er relaties waren tussen diverse bedrijven en dat er voertuigen wisselden van eigenaar zonder zichtbare betalingen.  Deze vorm van overschrijven is kenmerkend voor verhullende activiteiten die passen bij witwassen. Hierop is door het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart en werd door de recherche van het district Zuid-Holland-Zuid in samenwerking met basisteam Drechtsteden-Buiten verder onderzoek verricht.

Het Integraal Afpakteam ConfisQ is een samenwerkingsverband tussen politie, Belastingdienst, de FIOD, Openbaar Ministerie en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC). Het team beoogt kennis van de diverse partners te bundelen en daarmee effectiever crimineel verkregen vermogen ‘af te pakken’.

Klapdag
Op de  zogenoemde klapdag op 26 mei 2020 werden er onder andere doorzoekingen gedaan in Alblasserdam in een bedrijfspand aan de Newtonweg,  een woning aan het Gangboord  in Papendrecht en  in Sliedrecht bij een bedrijfspand aan de Gantelweg en twee woningen aan de Kerkbuurt en de Beethovenstraat. Later op de dag volgde er nog een doorzoeking op de Frijdastraat in Rijswijk.  Op deze locaties werd met speurhonden en door financieel rechercheurs gezocht naar geld en ander bewijsmateriaal. Bij deze doorzoekingen werden diverse voertuigen, dure horloges, administratie en gegevensdragers  in beslag genomen. Daaronder een Mercedes AMG, Tesla en Bentley en horloges van merken als Rolex, Hublot en Audemars Piguet.

In Alblasserdam werden 6 huurauto’s inbeslaggenomen en later op de dag in Rotterdam nog eens zo’n 20 huurauto’s. Op de Beethovenstraat in Sliedrecht werden onder andere 268 stuks munitie gevonden en in beslag genomen.  Op de Kerkbuurt in Sliedrecht bleek sprake van spookbewoning.  In totaal waren er op 26 mei 70 medewerkers in touw geweest met dit onderzoek.