ALBLASSERDAM /  ROTTERDAM – De 14-jarige jongen uit Rotterdam, die op 13-jarige leeftijd, een 16-jarige Alblasserdammer neerstak met een mes in Ridderkerk, is dinsdagmiddag 26 mei 2020 door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Verder moeten de ouders van de dader 8334,75 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer uit Alblasserdam. Daarnaast zal de Rotterdammer allerlei behandelingen moeten ondergaan en mag hij niet in de buurt van het Gemini College in Ridderkerk komen en geen contact hebben met het slachtoffer uit Alblasserdam.

De zaak werd twee weken geleden inhoudelijk behandeld. Dit was tijdens een besloten zitting, omdat het om een minderjarige verdachte gaat. Vandaag deed de Rotterdamse rechtbank uitspraak. Deze uitspraak was wel openbaar.

Tijdens deze uitspraak bleek dat de jongen niet alleen werd verdacht van poging tot doodslag op een Alblasserdammer, maar ook van het helen van een scooter en openlijke geweldpleging naar aanleiding van de opmerking: “Wat kijken jullie?”, ergens in een tram in Rotterdam. Drie strafbare feiten in drie maanden tijd.

Op 9 november 2019 kwam de 13-jarige voor het eerst in aanraking met de politie. De jongen werd als bijrijder, na een politieachtervolging, aangehouden. De jongen zat op een gestolen scooter en werd verdacht van heling van die scooter.

Op 16 januari 2020 zat de Rotterdammer samen met een vriend in de metro. Daar ontstond gedoe, waarbij iemand vroeg  “Wat kijken jullie?”. Vervolgens besloten de 13-jarige en zijn vriend de persoon te volgen en uiteindelijk ontstond daar ook een vechtpartij.

Op 31 januari van dit jaar ging het echt goed mis in de Prinsenstraat in Ridderkerk. Er was die dag een kauwgompotje uit een kluisje gehaald van een 16-jarige Alblasserdammer. In dat potje zat de drug hasj. Waar dat potje was gebleven, werd niet duidelijk. Wel was voor veel mensen duidelijk dat er aan het einde van de dag gevochten zou gaan worden. De Alblasserdammer en de 13-jarige Rotterdammer zouden gaan vechten.

Rond 14.30 uur begon de vechtpartij. Even leek het erop dat de 16-jarige de 13-jarige de baas zou zijn. Toen haalde de 13-jarige echter een groot keukenmes uit zijn broeksband. De jongen stak tot zeven keer toe in op de Alblasserdammer. Daarna gooide hij het mes in de bosjes.

Medeleerlingen haalden direct hulp en niet veel later hielden omstanders de steekwonden dicht en kwamen ambulance, de politie en een traumahelikopter ter plaatse voor hulp. De jongen werd met een spoedtransport naar het EMC in Rotterdam gebracht. Dat de Alblasserdammer, die zeer ernstig gewond raakte, het steekincident heeft overleefd, is volgens de politie te danken aan het snelle optreden van omstanders die de wond van het slachtoffer dichtdrukten en de ambulancemedewerkers die de jongen zeer snel naar het ziekenhuis vervoerden.

“Bij de steekpartij werden meerdere ribben doorgesneden. Verder werden zijn long en zijn lever geraakt. Daarnaast werd hij in zijn nek, hand, arm, bovenbeen en lies geraakt. Hij heeft heel veel bloed verloren,” vertelde de moeder van de jongen vanuit het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 1 jaar jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De rechtbank verlaagde dit, omdat de jongen ‘een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens heeft’ en daarmee verminderd toerekeningsvatbaar is.

“Het verblijf in de jeugdgevangenis lijkt jou momenteel te verharden. Het is belangrijk dat jij een behandeling krijgt en daarom zal ik een deel van de straf voorwaardelijk opleggen. Je hebt in een zeer korte periode drie strafbare feiten begaan, die telkens in ernst toenamen. Dat is zeer zorgelijk. Ik leg tien maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk op met een proeftijd van twee jaar,” vertelde de rechter.

Verder werd een meldplicht bij de jeugdreclassering opgelegd, moet de jongen deelnemen aan de Harde – Kern –Aanpak met elektronisch toezicht, wordt er gewerkt aan een positieve dagbesteding, krijgt hij verplichte systeemtherapie in De Waag en kreeg hij een contactverbod voor twee jaar met het slachtoffer en mag hij zich niet meer begeven in het gebied rondom het Gemini College in Ridderkerk.

Tot slot werd schadevergoeding toegewezen. 834,75 euro aan materiële schade en 7500 smartengeld. Omdat de verdachte nog geen 14 was tijdens de steekpartij, moeten zijn ouders dit geld aan het slachtoffer betalen.

De Rotterdammer heeft iets meer dan 100 dagen jeugddetentie erop zitten en heeft daarmee nog een kleine twee maanden te gaan.

Later meer.