ALBLASSERDAM – Whoonapart, de ontwikkelaar van onder meer het Mercon Kloosterrein aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam is door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Dat meldt wethouder Arjan Kraijo dinsdag 19 mei 2020, tijdens de gemeenteraadscommissievergadering in Landvast. Welke gevolgen dit precies heeft voor de woningbouwplannen op dat terrein, zal later duidelijk worden. De wethouder stuurt binnen twee weken een brief hierover naar de gemeenteraad.

Wethouder Kraijo: “Whoonapart was al niet meer de drijvende kracht achter de locatie Mercon Kloos. Het grootste deel van de locatie was al overgegaan naar een andere eigenaar: de SVE Group. Whoonapart was nog wel eigenaar van een klein stuk van het terrein. Het college zal op korte termijn een raadsinformatiebrief sturen over de voortgang van het Mercon Kloosterrein, inclusief de beantwoording van de vragen van de CDA-fractie over de wens van de buurt om alvast een deel van de oude hal te slopen. Verder staat er in de brief nadere informatie over de verdere planontwikkeling.”

Een maand geleden werd al duidelijk dat de gemeente Alblasserdam samen met de SVE Group een overeenkomst had getekend, waarin staat dat de SVE Group de verdere ontwikkeling van het Merconterrein aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam gaat doen.

Jaco Poldervaart van Whoonapart liet toen desgevraagd weten dat het project, waar hij al heel veel uren in heeft zitten, niet stopt. “Het project krijgt zeker een vervolg. Er komt nog een traject achteraan. Wij zijn nog bezig om de grond terug in ons eigendom te krijgen, maar dat moet in stappen. Het stopt voor ons dus nog niet.” Inmiddels is duidelijk dat het bedrijf het niet heeft gered.

Het Merconterrein wordt tegenwoordig verhuurd aan aannemer Hak BV uit Alblasserdam. Er is een huurcontract voor drie jaar getekend. Hak zat eerst met dit depot op het Nedstaalterrein. Daar was geen plaats meer. De SVE Group verkoopt van dat Nedstaalterrein in Alblasserdam stukken grond aan diverse bedrijven en ondernemers uit de regio. Denk daarbij aan Peute Recycling, OTT, Zijderveld en  Nugteren Transport.

Vertraging
Het is uiteindelijk de bedoeling dat op het Merconterrein zo’n 260 woningen gebouwd gaan worden. Eerder werd al bekend dat het project maanden vertraging heeft opgelopen.