ALBLASSERDAM – In winkelcentrum Makado in Alblasserdam zijn vrijdag 8 mei 2020 door het hele centrum dranghekken geplaatst. “Helaas is de afgelopen week gebleken dat onze bezoekers het steeds lastiger vinden om de maatregelen te blijven opvolgen. Wij zijn daarom genoodzaakt om dranghekken te plaatsen en een verplichte looprichting te gaan hanteren,” zo laat het Makado via Facebook weten. De gemeente Alblasserdam vult aan: “Het is de afgelopen weken te druk geweest in de passage van het winkelcentrum Makado te Alblasserdam. Hierdoor ontstonden problemen met de noodzakelijke anderhalve meter die het winkelend publiek in acht moet kunnen nemen.”

De maatregelen zijn nodig om een mensen minstens anderhalve meter afstand van elkaar te laten houden in verband met uitbraak van het coronavirus.

Het Makado meldt verder: “Dit maakt het lokaal winkelen helaas een stuk onaangenamer en raakt daarmee ook de lokale winkelier, die het al moeilijk genoeg heeft in deze tijd.” Vanuit het Makado wordt het dringende beroep op mensen gedaan om eens in de week boodschappen te doen en niet dagelijks. “Laat de boodschappen van de supermarkt thuis bezorgen. Kom zoveel mogelijk alleen en houd u aan de 1,5 meter afstand. We hebben te maken met een gezondheidscrisis en zijn met elkaar verantwoordelijk. Dat vraagt geduld en zelfbeheersing van ons allemaal. Nu we langzaam weer wat vrijheden krijgen, neemt het risico op besmetting toe. Daarom is het belangrijk dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid blijven nemen en alleen gaan winkelen als het echt nodig is.”

Om de anderhalve meter afstand te kunnen faciliteren, hebben de meeste Nederlandse winkelcentra en bouwmarkten hun zaken goed geregeld. Zodat het winkelend publiek zijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen, niet blijft staan voor een praatje en afstand van elkaar neemt. De gemeente meldt: “In winkelcentrum Makado bleef het echter een uitdaging om de doorlooppassages en het plein goed in te richten. De gemeente en het winkelcentrum werken nu logistiek nauw samen om ervoor te zorgen dat de richtlijnen ook hier gerealiseerd worden.”

Wethouder  Peter Verheij is blij met de stappen die Makado zet voor de lokale winkeliers en de bezoekende Alblasserdammers: “We vinden het heel belangrijk dat we zoveel mogelijk bij lokale winkeliers kopen. Daarnaast verwachten we ook dat mensen bij winkelbezoek de veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Deze maatregelen van Makado maken dat mogelijk”.

Beveiligers gaan toezien op de doorstroom van het winkelend publiek.

Foto’s: Makado Alblasserdam.