ALBLASSERDAM – De Brug over de Noord bij Alblasserdam heeft dinsdagavond 5 mei 2020 tussen 22.00 en 23.00 uur in de schijnwerpers gestaan. De brug was verlicht in de kleuren van de Nederlandse vlag. “De ‘vergeten brug’ uit 1939 wordt aangelicht als laatste saluut voor de vrijheid. Een iconisch beeld van dit rijksmonument,” zo laat burgemeester Jaap Paans via Twitter weten. In de laatste minuten van het schouwspel werd de brug uitgelicht in de kleuren van de Alblasserdamse vlag: geel en rood.

Het initiatief om de brug in de schijnwerpers te zetten op Bevrijdingsdag kwam van Alblasserdammer Lesley Wijninga die met zijn bedrijf Light it Up vaak werkt met licht. De actie werd gedaan met medewerking van Oceanco en de burgemeester. “Het is een éénmalige actie die smaakt naar meer,” meldt Paans.

De brug heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, mede doordat deze ontbrak op Duitse stafkaarten. De bijnaam is daarom ‘De Vergeten Brug’.

Foto’s: Hans Pellikaan, Chantal de Vries, Ecarna Borst en Peter Stam.